DEBATT

Klimarettssaken:

Miljøbevegelsen må velge parti

Man kan ikke la partier som aksepterer oljeboring i nord slippe unna i stortingsvalg, samtidig som man saksøker staten.

NEDERLAG: Neste uke vil vår neste regjering trolig presentere en klimapolitikk som åpner for stadig mer oljeaktivitet i nord, skriver Torkil Vederhus. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
NEDERLAG: Neste uke vil vår neste regjering trolig presentere en klimapolitikk som åpner for stadig mer oljeaktivitet i nord, skriver Torkil Vederhus. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

2018 vil etter alt å dømme starte med to norske nederlag for klima. Miljøbevegelsen bør lære av dette. Det har ikke hjulpet å juble over all politikk som er helt ok. Man kan ikke la partier som aksepterer oljeboring i nord slippe unna i stortingsvalg, samtidig som man saksøker staten. Miljøbevegelsen må velge parti.

Det første nederlaget kom torsdag forrige uke. Da avga en dom som gir regjeringen rett til å fortsette med kjernen i norsk klimapolitikk, åpning for oljeboring i Arktis.

Det neste nederlaget kommer trolig neste uke, som et resultat av stortingsvalget i høst. Da vil vår neste regjering presentere en klimapolitikk som åpner for stadig mer aktivitet i nord.

Oljeaktivitet gir penger og arbeidsplasser. For et bredt stortingsflertall er det viktigere enn å unngå katastrofale klimaendringer i framtiden. Derfor fortsetter Norge å tillate mer oljeleting, til tross for at det aller viktigste klimatiltaket vi kan bidra med som rikt land er å starte omstillingen nå. Norsk politikk prioriterer penger over klima.

Aktivister, internasjonale organisasjoner og forskere er enige, 23. konsesjonsrunde truer retten til et sunt miljø for etterslekten. Å både vedta mer oljeleting samtidig som man strammer inn grunnloven er hykleri. Her hører Norge til i samme skammekrok som Trump.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer