LEDER

Klimasøksmålet:

Miljøbevegelsens prinsippseier

Miljøorganisasjonene tapte søksmålet, men vant en viktig delseier. Det åpner for at miljøparagrafen kan brukes mer aktivt.

ÅPNET DØRA: Truls Gulowsen i Greenpeace og Ingrid Skjoldvær fra Natur og Ungdom tapte klimsasøksmålet mot staten, men vant en viktig delseier som kan åpne for flere klimarettssaker. Foto: NTB Scanpix
ÅPNET DØRA: Truls Gulowsen i Greenpeace og Ingrid Skjoldvær fra Natur og Ungdom tapte klimsasøksmålet mot staten, men vant en viktig delseier som kan åpne for flere klimarettssaker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom vant ikke fram med det såkalte «klimasøksmålet» mot staten. Organisasjonene hadde saksøkt myndighetene, ved Olje og energidepartementet, for å få kjent utlysningen av 23. konsesjonsrunde ugyldig og dermed stoppe oljeutvinningens videre ekspansjon nordover i Barentshavet.

Den historiske rettssaken ga likevel ett, viktig positivt resultat for organisasjonene. De fikk medhold i retten i vurderingen av det prinsipielle grunnlaget som gjorde saken så spesiell. Dette var nemlig første gang Grunnlovens nye paragraf 112, den såkalte miljøparagrafen, ble prøvet for retten. Den lyder slik:

«Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten.

Borgerne har rett til kunnskap om naturmiljøets tilstand og om virkningene av planlagte og iverksatte inngrep i naturen, slik at de kan ivareta den rett de har etter foregående ledd. Statens myndigheter skal iverksette tiltak som gjennomfører disse grunnsetninger.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer