Debatt: Miljøgifter

Miljøgifter må forbys

Ferieparadis verden over forbyr solkrem med miljøgifter. Når vil regjeringen forby bruken av giftstoffene vi omgir oss med i hverdagen?

STILLER SPØRSMÅL VED REGJERINGENS INNSATS: Leder av Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise. Foto: Renate Madsen / Framtiden i våre hender
STILLER SPØRSMÅL VED REGJERINGENS INNSATS: Leder av Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise. Foto: Renate Madsen / Framtiden i våre henderVis mer
Meninger

Miljøgifter brukes i mange av tingene vi omgir oss med, fra matpapir til solkrem. Det fins mange ulike typer miljøgifter, men det som kjennetegner alle er at de hoper seg opp i naturen og at de brytes ned veldig sakte, hvis de i det hele tatt gjør det.

Det antas at 75 prosent av verdens korallrev er truet av klimaendringer og forurensing. Og en av de forurensningskildene som ødelegger veksten til korallrevene, er de hormonforstyrrende miljøgiftene oksibenzon og octinoxat, som brukes i en rekke solkremer. Derfor vil flere feriesteder som ligger ved utsatte korallrev forby bruken av disse solkremene.

Det er på høy tid. Konsekvensene av bruken av miljøgifter blir stadig mer tydelig. I vår kom en rapport fra Nordisk Ministerråd som viste at 750 mennesker dør for tidlig i Norden hvert eneste år, på grunn av miljøgiften PFAS. Det er den samme miljøgiften som gjør at miljømyndighetene nå advarer mot å spise fisk fra Norges femte største innsjø, Tyrifjorden. De sier fisken kan være helseskadelig, og spesielt gravide og ammende bør holde seg unna.

Flere næringslivsaktører sier at de gjerne vil redusere bruken, men at miljøgifter som PFAS har egenskaper som gjør at de er vanskelige å bytte ut. Ja, miljøgiftene holder regnbuksa vanntett. Men er det virkelig god nok grunn til å sette miljø, dyr og menneskeliv i fare?

Miljøgiftenes dystre historie er at når det dukker opp dokumentasjon på ett stoff sine skadevirkninger og det innføres reguleringer eller forbud mot bruken av det, så hopper produsentene over til å bruke andre, lignende stoffer, som man vet mindre om, men som kan være minst like skadelige. Derfor nytter det ikke å forby ett og ett stoff – hele gruppen med miljøgifter bør forbys.

Siden miljøgifter ikke forholder seg til landegrenser, må reguleringen skje internasjonalt. Samtidig er det fullt mulig for regjeringen å innføre høye avgifter eller forbud på bruk av miljøgifter i Norge, for å utfase bruken her, mens man samtidig presser på for forbud i EU. Det har vi nemlig gjort før, med gode resultater.

Regulering er nødvendig fordi det som forbruker er helt umulig å holde oversikt over hvilke varer som inneholder miljøgifter. Mitt beste tips til de som vil unngå miljøgifter der de kan, er å velge svanemerkede varer både på solkrem, kosmetikk, rengjøringsmidler og tannkrem. Velger du svanemerket her, er du trygg på at det ikke er miljøgifter, og at produksjonen er minst mulig miljøbelastende. Samtidig er dette et så krevende og viktig område, at det ikke kan være opp til forbrukeren eller et og annet lite ferieparadis å prøve rydde opp.

Å få miljøgiften ut av både mennesker og miljø er og blir et politisk ansvar. Når vil regjeringen ta det ansvaret?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.