SKEPTISKE: Miljøpartiet de Grønne (MDG) kaster seg inn i DAB-debatten. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
SKEPTISKE: Miljøpartiet de Grønne (MDG) kaster seg inn i DAB-debatten. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Miljøpartiet frykter for landets beredskap etter FM-slukking

- Vi vet ikke med sikkerhet at beredskapen opprettholdes når FM-nettet slukkes.

(Dagbladet): I fjor ble det bestemt at det norske FM-nettet skal stenges, og at hele landet skal over på DAB-radio i 2017. Frp var det eneste partiet som ikke stilte seg bak avgjørelsen, og debatten har rast siden.

Nå kaster også Miljøpartiet de Grønne (MDG) seg inn i debatten.

Bekymret for beredskap og miljø

- Det er to ting vi mener står ubesvart, sier MDGs Nikki Schei. Han er gruppeleder for Bærum MDG i kommunestyret og fylkestingsmedlem Akershus

- Vi vet ikke med sikkerhet at beredskapen opprettholdes når FM-nettet slukkes. Også er vi svært skeptiske til at millioner av godt fungerende radioapparater bare skal kastes. I tillegg vet vi ikke godt nok hvordan DAB-radioer produseres, og hvilke miljøutfordringer det bringer med seg.

Schei håper på omkamp, men er redd for at løpet er kjørt.

- Vi ønsker en ny diskusjon om dette. Partiet kommer til å vedta et formelt ståsted etter sommeren.

LES OGSÅ: Svensk ekspert: - Norges kulturminister lyver om DAB

Da Stortinget gikk inn for å å slukke FM-nettet til fordel for det digitale DAB-nettet, ble det vedtatt at dette skulle koordineres med de andre nordiske landene.

- Det ble vedtatt av vi skulle gjøre dette sammen med Sverige og Danmark. Men nå gjør vi dette ene og alene. Hvorfor er vi eneste land i verden som skal legge ned FM-nettet, spør Schei.

Dobbel standard

Han understreker at det er flere land i verden som kjører dobbel standard, med både DAB og FM.

- Et av argumentene er at dette er for dyrt for NRK. Men andre land klarer det, og det er det ingen grunn til at ikke Norge også skal.

Også Arbeiderpartiet (Ap) har nylig stilt spørsmål til beredskapen ved overgangen fra FM til DAB.

I et skriftlig spørsmål til kulturminister Linda Hoffstad Helleland (H), skriver Arild Grande, mediepolitisk talsmann i Ap følgende:

«Kan statsråden bekrefte at alle sider ved beredskapssituasjonen etter slukking av FM og overgangen til DAB er grundig vurdert, og at vi etter slukking av FM har en beredskap i Norge som er bedre enn før slukking?»

Bakgrunnen for spørsmålet er at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), sier til Dagsavisen at de ikke har utredet spørsmål knyttet til beredskap.

- Har redegjort grundig

Statssekretær i Kulturdepartementet, Bård Folke Fredriksen, skriver i en e-post til Dagbladet at kulturminister Linda Hofstad Helleland nylig redegjort grundig for de beredskapsmessige konsekvensene av digitaliseringen i et brev til Stortinget.

- Her fremgår det blant annet at DAB-nettet har store beredskapsmessige fordeler sammenliknet med FM-nettet. Digitalradiomeldingen la ikke opp til at digitaliseringen skulle utsettes i påvente av politiske vedtak i andre land. Statsråden har nylig besvart et spørsmål om koordinering med andre nordiske land, der dette kommer tydelig fram, skriver Folke Fredriksen.

Han peker på at Norges natur - med dype fjorder, høye fjell og et spredt bosettingsmønster - gjør det svært dyrt å drifte FM-nettet.

- Det er likevel merverdien for lytterne i form av et bredt riksdekkende radiotilbud og støyfritt mottak, som er det viktigste argumentet for å digitalisere, skriver statssekretæren.