Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Miljøpolitikk er mer enn symboler

God miljøpolitikk er ikke en konkurranse om hvem som kan verne mest. Det handler om helheten i miljøpolitikken og ikke én enkeltsak.

PARODISK: AUF har rett i at vi unge må dytte moderpartiene våre i grønnere retning, men det blir parodisk når de angriper oss for manglende gjennomslag for miljøpolitikk i Høyre. Hvor mye gjennomslag har AUF fått hos Arbeiderpartiet i synet på LoVeSe, spør Unge Høyres nestleder. Foto: NTB scanpix
PARODISK: AUF har rett i at vi unge må dytte moderpartiene våre i grønnere retning, men det blir parodisk når de angriper oss for manglende gjennomslag for miljøpolitikk i Høyre. Hvor mye gjennomslag har AUF fått hos Arbeiderpartiet i synet på LoVeSe, spør Unge Høyres nestleder. Foto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

Ina Libak, nestleder i AUF, bekymrer seg over Unge Høyres klima- og miljøpolitikk i Dagbladet den 16. juli. Det er det ingen grunn til.

På Unge Høyres landsmøte i juni vedtok vi en ambisiøs og realistisk klima- og miljøpolitikk, som reduserer norske klimagassutslipp. AUF gjør hele klima- og miljødebatten om til ett spørsmål: Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er i beste fall naivt.

image: Miljøpolitikk er mer enn symboler

Enten har ikke Libak lest Unge Høyres program eller så ser hun bort fra at Unge Høyre på flere områder er mer ambisiøse enn AUF.

I motsetning til AUF vil Unge Høyre skjerme våre viktigste havområder gjennom marine verneplaner. Vi prioriterer vern av områder som forskerne og fagmiljøene definerer som særlig verdifulle og sårbare. Målet er å verne ti prosent av norske havområder i tråd med Konvensjonen for biologisk mangfold og Aichi-målene.

I AUFs miljøprogram står det ikke et eneste ord om hva som skal være de norske forpliktelsene for marint vern. Hvis man skal drive god miljøpolitikk må man ha en helhetlig plan for hva man skal verne og hvorfor, ikke utelukkende drive med symbolpolitikk.

AUF har rett i at vi unge må dytte moderpartiene våre i grønnere retning, men det blir parodisk når de angriper oss for manglende gjennomslag for miljøpolitikk i Høyre. Hvor mye gjennomslag har AUF fått hos Arbeiderpartiet i synet på LoVeSe? Hvor mye fikk de Arbeiderpartiet til å kutte norske klimagassutslipp utenom finanskrisen i 2009?

Unge Høyre har fått gjennom viktige miljøsaker i Høyre. Det gjelder alt fra en storoffensiv i kollektivutbyggingen og en grønn omlegging av bilavgiftene til utfasing av oljefyr og en styrking av klimafondet, for å nevne noe.

Fremover skal vi jobbe hardt for enda flere grønne gjennomslag. Det gir det nye programmet vårt et godt grunnlag for, både når det gjelder norske utslippskutt og bevaring av naturen og det biologiske mangfoldet vårt.

Vi skal presse på for å realisere fullskala anlegg med CO₂-fangst og -lagring. Vi skal gjøre bilparken grønn, fase ut ikke-nedbrytbar plast, sørge for renere hav, samtidig som vi sikrer Norges overgang fra fossil til fornybar.

Siden det tross alt er en stund til neste valg, kan AUF tone ned skoledebatt-retorikken og heller se på hvilke tiltak de selv vil bruke for å løse klima- og miljøutfordringene. Vi trenger både Unge Høyre og AUF i kampen for god miljøpolitikk i moderpartiene våre.

Hvis AUF trenger inspirasjon til sitt nye miljøprogram, er de mer enn velkommen til å lese Unge Høyres i løpet av sommerferien. De må gjerne kopiere.