Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Oslo - miljøhovedstaden

Miljøseier`n er vår!

Det er summen av mange tiårs modige beslutninger fra politikere og næringslivsledere som gjør at vi i dag kan bade i Bjørvika, gå på tur langs breddene til en gjenåpnet Hovinbekk og vandre over en bilfri rådhusplass.

LAKSEELV: Det er en seier for miljøet og for hovedstaden, at det går laks opp Akerselva. Her er daværende klima- og miljøminister Vidar Helgesen og Oslo-ordfører Marianne Borgen på åpningen for laksefiske i 2017. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LAKSEELV: Det er en seier for miljøet og for hovedstaden, at det går laks opp Akerselva. Her er daværende klima- og miljøminister Vidar Helgesen og Oslo-ordfører Marianne Borgen på åpningen for laksefiske i 2017. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Oslo er vertskap for internasjonale arrangementer, fra Ski-VM til Nobelprisutdelingen, er det folkelige engasjementet noe som blir trukket fram av medier fra andre land. Folkefest i Kollen og fakkeltog i Oslos gater. Derfor er vi utrolig glad for det overveldende engasjementet bydeler, lag og organisasjoner og næringsliv har vist for miljøhovedstadsåret.

Anita Lindahl Trosdahl.
Anita Lindahl Trosdahl. Vis mer

Flere hundre bedrifter har meldt seg på og det er allerede nok arrangementer til å fylle kalenderen hver dag gjennom hele 2019. Sjelden har Oslo mobilisert som det vi er i ferd med å se i forbindelse med at byen vår har gått av med seieren i det som best kan karakteriseres som «europamesterskapet i bærekraftig byutvikling».

I programmet er det mer enn 350 arrangementer. Oslo skal i 2019 være vertskap for store internasjonale konferanser, blant de største er konferansen Urban Future med mer enn 3000 deltakere. Nor-Shipping vil i 2019 sette særlig fokus på miljø, og har mer enn 15.000 deltakere. Byer som New York, Minneapolis, Barcelona og Kyoto sender folk til Oslo for å lære.

Det jeg likevel er mest stolt av, er det store folkelige engasjementet vi opplever. Fra nabolagscafeer til bekkevandringer, humlevandring, byttemarkeder og safari på øyene. Ingen andre miljøhovedsteder har klart å vise til et så stort folkelig mylder. Ikke noe er viktigere for å vise fram sammenhengen mellom de små tingene hver av innbyggerne gjør og kan bidra med i hverdagen, og de store utfordringene vi som samfunn står ovenfor.

De mange internasjonale delegasjonene, fra både myndigheter og presse, er ikke bare opptatte av elbilsatsing, karbonfangst og klimabudsjettering. Det er også stor interesse for hvordan Oslos borgere bruker en by rigget for grønn vekst. De er opptatte av at vi lever i en by der vi fisker laks i Akerselva, ørret i Hoffsvassdraget, går på ski over Gaustad-jordene, står på snowboard i Cubaparken og at vi lever i en by der den største økologiske urbanbonden er Kong Harald V.

Tidligere i år ble jeg spurt av en internasjonal journalist om hvordan Oslos familier kunne kombinere klimatiltak med å få tidsklemma til å gå opp. Som tobarnsmor vet jeg at dette ikke alltid er lett. Men, utgangspunktet er at Oslos barnefamilier og alle Oslos borgere har blitt verdensledende i å kombinere elektrifisert transport og tidsklemma. Tidsklemma blir vi nok aldri helt kvitt, men utslippene fra oslohverdagen vil vi klare å kutte.

Miljø- og klimaarbeidet i Oslo har pågått gjennom mange tiår. Startskuddet gikk da modige politikere besluttet å bygge et T-banesystem allerede på 60-tallet. Sammen har hovedstaden oppnådd store seire. Det er summen av mange modige beslutninger fra politikere og næringslivsledere som gjør at vi i dag kan bade i Bjørvika, gå på tur langs breddene til en gjenåpnet Hovinbekk og vandre over en bilfri rådhusplass.

At vi har blitt kåret til miljøhovedstad er en utmerkelse for alt vi har fått til. Men, i kåringen ligger det er også en klar forventning om hvilken rolle vi skal spille for gode internasjonale klima- og miljøløsninger framover.

Noe av det viktigste Oslo gjør som Europeisk miljøhovedstad i 2019, er derfor å vise at arbeid for å redusere utslipp, skaper et positivt engasjement hos innbyggerne.

2019 blir året der hele byen vår blir en utstillingsarena for elektrifisering, kollektive løsninger, avfallshåndtering, fjernvarme, marka, fjorden og alle Oslos borgeres daglige bruk av byen. Vi skal markere at vi har kommet langt. At vi har maktet å ta vare på viktige naturverdier og grunnlaget for friluftslivet i byen.

4. januar er også starten på veien videre mot en enda mer miljøvennlig hovedstad, og for min egen del, en utslippsfri tidsklemme. Det er engasjementet fra innbyggere, organisasjoner og næringsliv som vil sikre at Oslo vil skille seg fra andre miljøhovedsteder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!