Miljøsvikt med Høyre og Frp

At Høyre ble kåret til Norges nest-dårligste miljøparti gjør valget for miljøengasjerte velgere enda enklere.

MILJØPOLITIKK: Nikolai Astrup (bildet) skrev 11.juni at SVs skremmebilde av hvordan en bred borgerlig, regjerings miljøpolitikk vil se ut bare er retorikk. Foto: Stortingsarkivet
MILJØPOLITIKK: Nikolai Astrup (bildet) skrev 11.juni at SVs skremmebilde av hvordan en bred borgerlig, regjerings miljøpolitikk vil se ut bare er retorikk. Foto: StortingsarkivetVis mer
Debattinnlegg

I Dagbladet 11. juni forsøker Høyres Nikolai Astrup nok en gang å grønnvaske Frp's miljøpolitikk. Astrups poeng er at Frp egentlig er et bra miljøparti som er med på mange positive tiltak, men at dette forstyrres av min «retoriske skremmekampanje», om ting Frp mente for 25 år siden.

Det Astrup ikke nevner er at Frps miljøpolitikk er omtrent den samme som for 25 år siden. I det nye handlingsprogrammet fikk klimaskeptikerne i partiet gjennomslag for å betvile menneskeskapte klimaendringer. Nylig sa Frp også nei til den eneste internasjonale klimaavtalen vi har. Siv Jensen har, gang på gang, nektet å svare på om hun tror på menneskeskapte klimaendringer, og har avslørt at hun ikke vet verken hva FNs klimapanel er og hvordan de jobber.

Astrups poeng om at Frp kan være med på mange gode tiltak, til tross for at de ikke tror på miljøproblemene, holder ikke mål. I sitt forslag til Nasjonal Transportplan skal Frp bruke 455 milliarder mer enn regjeringen på massiv veiutbygging. Summen av Frp's transportplan blir bilkøer og kaos, i byområdene, og nedprioritering av tog og kollektivtrafikk. Frp skal ta milliardene regjeringen har satt av til bymiljøavtaler og gi dem til riksveiene. Bomringene skal rives, og det skal ikke stilles ett statlig krav til byene om å prioritere miljø, redusert biltrafikk og klima- og miljøutslipp. Frp skriver i sin merknad at «disse medlemmer er uenige i regjeringens tredje hovedmålsetting om å begrense klimagassutslipp, redusere miljøskadelige virkninger av transport, samt bidra til å oppfylle nasjonale mål og Norges internasjonale forpliktelser på helse- og miljøområdet.»

For velgere som er opptatt av miljø og klima er høstens valg enkelt. De kan velge mellom en regjering der de viktige kompromissene i miljøpolitikken skal gjøres med et SV, som setter miljøet først, eller et Frp som ikke bryr seg. At Høyre nylig ble kåret til Norges nest-dårligste miljøparti, av miljøorganisasjonene, gjør valget for miljøengasjerte velgere enda enklere.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.