Miljøvalgkampen. Neida

Valgkampens viktigste film sendes i kveld. Det er dypt ironisk at den går på NRK2.

HASTER? Så lenge de store, dominerende partiene fortsatt ikke tar miljøutfordringene på alvor - blir miljøkampen ført av de små raringene.  Foto:  NASA
HASTER? Så lenge de store, dominerende partiene fortsatt ikke tar miljøutfordringene på alvor - blir miljøkampen ført av de små raringene. Foto: NASAVis mer
Kommentar

I et Norge der miljøbevisste velgere ikke lenger lar seg lure av månelandingsprosjekter og andre i hovedsak teknologioptimistiske miljøtiltak, har vi fått gjennombruddet for Miljøpartiet de grønne (MDG). En broket forsamling av mennesker med tidligere uttalelser om alt fra UFOer til abort som har påkalt latter og hoderisting. Også partiets hovedsak - at levestandarden vår må reduseres for å kunne redde planeten fra ukontrollerte klimaendringer og økologisk katastrofe - har blitt møtt med hånlige reaksjoner.

I dag kan du se en film om historien til denne miljøbevegelsen - som gjennom 40 år er blitt møtt med samme type hersketeknikk. Det er naturligvis dypt ironisk at filmen vises på NRK2 - kanalen som har omtrent like stort gjennomslag som forkjemperne for bærekraftig utvikling har hatt.

«I tolvte time» («Last Call») forteller historien om det lille forskerteamet på MIT, blant annet med norske Jørgen Randers, som laget den første modellen for klimaendringene - gitt at vi lot befolkningen og økonomien fortsette med sin eksponentielle vekst. I 1972 ga de ut boka «Limits to Growth», som på mange måter ble startskuddet for den moderne klimabevegelsen. Bokas hovedpoeng var at økonomisk vekst hadde en grense, og at menneskene må ta hensyn til det - relativt raskt, for å unngå at vi bruker mer ressurser en jorda kunne tåle.

Den ble totalslaktet, men fikk i gang en debatt som har fortsatt på utallige miljøkonferanser - uten særlig resultat. Olof Palme oppsummerte det tidlig, i følge filmen: Jeg støtter med hele mitt hjerte deres tanker og konklusjoner, men hvis jeg gjennomførte en politikk i tråd med disse ville jeg aldri bli gjenvalgt.

Miljøvern har vært nærmest et fraværende tema i valgkampen - bortsett fra oppmerksomheten rundt den prosentvise veksten til MDG. Det har utløst panikk hos de etablerte miljøpartiene - Venstre og SV, som har bidratt sterkt til å forsøke å sverte partiet. Til og med Nikolai Astrup i Høyre tror han representerer et miljøparti, og har forsøkt å forklare at MDGs politikk ikke henger sammen. Og at partiprogrammet bærer preg av å være skrevet av ulike mennesker. Det har han rett i. Blokkpolitisk er det ikke til å bli klokt på.

Men så lenge de store, dominerende partiene fortsatt ikke tar miljøutfordringene på alvor - blir miljøkampen ført av de små raringene. Jørgen Randers har en dystopisk teori rundt dette. Demokratiet som styreform er ikke i stand til å håndtere klimaproblemene, fordi vi mennesker er styrt av kortsiktig tenkning. Så får vi se da. Det er bare å ønske alle et godt valg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.