BETYDELIG PÅVIRKNING: - Jeg har lest meg opp på klimafysikk og har dessverre måttet innse at vår bruk av fossil energi har en betydelig påvirkning på klimaet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
BETYDELIG PÅVIRKNING: - Jeg har lest meg opp på klimafysikk og har dessverre måttet innse at vår bruk av fossil energi har en betydelig påvirkning på klimaet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Klima

Miljøvernere skjønner verdien av olje

Det er ikke miljøvernere som er enøyde. Tvert imot er det nettopp vi som ser dobbeltheten ved oljen rett inn i hvitøyet.

Meninger

Terje Søviknes uttaler til Dagens Næringsliv at han ikke tror miljøvernere skjønner verdien av olje. Jeg føler meg ikke truffet. Selv er jeg vokst opp på Karmøy i Rogaland. Da jeg var barn, beundret vi gravemaskinene som lagde endeløse grøfter for rørledningen som skulle føre norsk gass i land til Kårstø. Fascinasjonen ved å skape har vært med meg fra barndommen til jeg var utdannet sivilingeniør. Jeg vet godt hvilke enorme mengder kjemisk energi som gjennom millioner av år har lagret seg opp under bakken, og hvor mye nytte menneskeheten kan ha av å tappe ut denne energien.

Det er bare ett skår i gleden. Jeg vet nemlig samtidig at oljen og gassen har bundet opp enorme mengder karbon som ved forbrenning havner som CO₂ i atmosfæren. Jeg har lest meg opp på klimafysikk og har dessverre måttet innse at vår bruk av fossil energi har en betydelig påvirkning på klimaet. Jeg skriver dessverre, for jeg skulle gjerne ønske at de fysiske lovene var litt annerledes.

Det er videre bundet opp mye mer karbon i allerede oppdagede fossile reserver enn det vi kan tillate oss å slippe ut om vi skal unngå ekstreme endringer av klima. Mye fossil energi må bli liggende, inkludert olje, og det virker ikke realistisk at dette skal gjelde alle andre enn akkurat Norge.

Det er ikke miljøvernere som er enøyde. Tvert imot er det nettopp vi som ser dobbeltheten ved oljen rett inn i hvitøyet: oljen gir oss enorm rikdom og glede i dag, men også enorme økonomiske og menneskelige kostnader for framtida. Jo tidligere vi tar de tøffe beslutningene, dess mer kan vi begrense konsekvensene og dess mer gradvis kan vi lære å tilpasse oss de uheldige begrensningene som naturlovene byr på.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.