DEBATT

Debatt: Klima

Miljøvernere skjønner verdien av olje

Det er ikke miljøvernere som er enøyde. Tvert imot er det nettopp vi som ser dobbeltheten ved oljen rett inn i hvitøyet.

BETYDELIG PÅVIRKNING: - Jeg har lest meg opp på klimafysikk og har dessverre måttet innse at vår bruk av fossil energi har en betydelig påvirkning på klimaet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
BETYDELIG PÅVIRKNING: - Jeg har lest meg opp på klimafysikk og har dessverre måttet innse at vår bruk av fossil energi har en betydelig påvirkning på klimaet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Terje Søviknes uttaler til Dagens Næringsliv at han ikke tror miljøvernere skjønner verdien av olje. Jeg føler meg ikke truffet. Selv er jeg vokst opp på Karmøy i Rogaland. Da jeg var barn, beundret vi gravemaskinene som lagde endeløse grøfter for rørledningen som skulle føre norsk gass i land til Kårstø. Fascinasjonen ved å skape har vært med meg fra barndommen til jeg var utdannet sivilingeniør. Jeg vet godt hvilke enorme mengder kjemisk energi som gjennom millioner av år har lagret seg opp under bakken, og hvor mye nytte menneskeheten kan ha av å tappe ut denne energien.

Det er bare ett skår i gleden. Jeg vet nemlig samtidig at oljen og gassen har bundet opp enorme mengder karbon som ved forbrenning havner som CO₂ i atmosfæren. Jeg har lest meg opp på klimafysikk og har dessverre måttet innse at vår bruk av fossil energi har en betydelig påvirkning på klimaet. Jeg skriver dessverre, for jeg skulle gjerne ønske at de fysiske lovene var litt annerledes.

Det er videre bundet opp mye mer karbon i allerede oppdagede fossile reserver enn det vi kan tillate oss å slippe ut om vi skal unngå ekstreme endringer av klima. Mye fossil energi må bli liggende, inkludert olje, og det virker ikke realistisk at dette skal gjelde alle andre enn akkurat Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer