NY MILLENNIUM-BOK: Den svenske forfatteren David Lagercrantz sier det er helt greit med kvalifisert kritikk, men stiller spørsmål om hvorfor han bare får kritikk i nabolandene. FOTO: AFP / NTB Scanpix
NY MILLENNIUM-BOK: Den svenske forfatteren David Lagercrantz sier det er helt greit med kvalifisert kritikk, men stiller spørsmål om hvorfor han bare får kritikk i nabolandene. FOTO: AFP / NTB ScanpixVis mer

«Millennium»-forfatteren ut mot norske kritikere: - Det forstår jeg ikke

Svenske David Lagercrantz svarer på kritikken fra anmeldere i nabolandene.

(Dagbladet): Nylig kom den femte boka i Millennium-serien ut. «Mannen som jaget sin egen skygge» er skrevet av David Lagercrantz, som har fortsatt på avdøde Stieg Larssons bokunivers.

Den nye boka har fått blandet mottakelse av anmelderne i Norge og Danmark. Mens Dagbladets anmelder ga terningkast tre, skrev NRK at «Med Lisbeth Salander, langt på vei, henvist til listen over viktige bipersoner, er det få gode grunner igjen til å fortsette Millennium-serien. Bortsett fra pengene.»

Aftenposten mener boka har «mye action, men lite logikk og dybde», og danske Weekendavisen skriver at «det merkes at noe mangler, at forlaget låser fast Lagercrantz, så hovedpersonene ikke får lov til å utvikle seg».

Den kontroversielle svenske forfatteren er blant annet også kjent for å ha skrevet fotballspiller Zlatan Ibrahimovics selviografi. I 2015 innrømmet han overfor The Telegraph at han bestemte seg for å skrive boka som en roman, og at han ikke egentlig siterte Zlatan i boka.

- Greit med kvalifisert kritikk

Om den nye Milennium-boka poengterer han at det særlig er i Danmark og Norge han har fått dårlige anmeldelser.

- Faktisk har «Mannen som jaget sin egen skygge» nesten bare fått gode anmeldelser. Amerikanerne er gale etter den. Jeg nekter ikke for at det har vært kritikk i Skandinavia. Men det er særlig i Danmark og Norge. Det forstår jeg faktisk ikke. Hvorfor akkurat Danmark og Norge?, sier Lagercrantz til danske BT.

Ifølge Lagercrantz har den forrige Millennium-boken hans, som var den første som fortsatte på Stieg Larsons trilogi, ført til ny interesse for Larssons bøker i Sverige.

Lagercrantz understreker at han synes det er helt greit med kvalifisert kritikk, og at han noen ganger tenker at anmelderne har rett i ting de påpeker.

FILM: Noomi Rapace spilte rollen som Lisbeth Salander i den svenske filmatiseringen av de tre første bøkene. FOTO: Filmweb
FILM: Noomi Rapace spilte rollen som Lisbeth Salander i den svenske filmatiseringen av de tre første bøkene. FOTO: Filmweb Vis mer

To deler

Den prinsippielle diskusjonen om hvorvidt han har rett til å fortsette på historien om Larssons romankarakterer, særlig Lisbeth Salander, deler han inn i to deler.

- Arvestriden med Eva Gabrielsson (avdøde Stieg Larssons samboer, red.anm) er svært trist. Det gjør meg enormt vondt at hun har valgt å stå utenfor, og har takket nei til et tilbud om inntektene. Men diskusjonen om grenser synes jeg er morsom. Jeg kan huske en diskusjon fra min ungdom, om man kunne tillate seg å beskrive sex i litteratur, sier han.

Stieg Larssons tidligere samboer har tidligere gitt uttrykk for at hun har svært lite til overs for at Lagercrantz og at forlaget har valgt å fortsette serien.

- Det verste er hvor trist Stieg ville vært. Han ville aldri la noen andre jobbe med sine litterære tekster. Han ville vært rasende. Hvem vet, kanskje han vil sende et lyn fra himmelen på lanseringsdagen, uttalte Gabrielsson før Lagercrantz første bok i Millennium-serien ble utgitt.

Hun har også vært ute og oppfordret forfattere til å forsikre seg mot figurtyveri.