Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nobels Fredspris

Milliardær blar opp etter at Nobelkonserten ble avlyst. Lager alternativ fredsfest

Konserten skal finne sted i borggården til Oslo rådhus.

VELGJØRER: Finansmannen Arthur Buchardt sier han betaler for Nobels Fredsfest ut av frivillighet og dugnad. Her fra Prøysenfestivalen, der han har vært garantist for et eventuelt underskudd. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
VELGJØRER: Finansmannen Arthur Buchardt sier han betaler for Nobels Fredsfest ut av frivillighet og dugnad. Her fra Prøysenfestivalen, der han har vært garantist for et eventuelt underskudd. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansmann og eiendomsutvikler Arthur Buchardt har stelt i stand et alternativ til Nobelkonserten, som i år er avlyst.

– Jeg ringte Nobelinstituttet og sa at det var for gæli at det ikke ble noen konsert. De syntes ideen min om et alternativ var god, sier Buchardt.

Arrangementet skal hete «Nobels Fredsfest», og er et samarbeid mellom Det Norske Nobelinstitutt, Buchardt og Jan Fredrik Karlsens eventbyrå All Inn.

Det skal etter planen foregå i borggården utenfor Oslo rådhus 9. desember, dagen før Nobelprisen deles ut til Dr. Denis Mukwege og Nadia Murad.

– Vi rigger opp en scene ute, og det blir gratis for alle som kommer – en skikkelig folkefest, sier Buchardt.

A-lag

Store internasjonale navn som John Legend og Zara Larsson prydet fjorårets program i Telenor Arena. Buchardt kan imidlertid meddele at programmet i år vil bestå av hovedsakelig norske artister.

– Det blir A-laget av norske artister, men vi jobber med å spikre programmet. Det kommer til å bli både magisk, verdig og hyggelig, sier Buchardt.

I tillegg vil arrangørene etterkomme Nobelkomiteens ønske om å ha en artist fra hvert av hjemlandene til Nobelprisvinnerne.

20 000 mennesker

Direktør ved Nobelinstituttet, Olav Njølstad, bekrefter planene.

– Buchardt tok initiativet, og forslaget har vært oppe på flere møter i Nobelkomiteen, som tok en beslutning for et par uker siden, sier han.

Njølstad understreker også at avtalen om spillested med Oslo kommune ikke er skrevet under ennå, men at den ser ut til å gå i orden. Borggården tar nærmere 20 000 mennesker.

NRK skal sende arrangementet på TV.

Blar opp

I juli kom beskjeden om at Nobelkonserten tok et års pause.

Produsentene av programmet, Gyro og Warner Bros. Norge, skyldte på at konserten hadde hatt økonomiske problemer over lengre tid. I fjor valgte også Rema 1000 å ikke fornye sponsoravtalen.

– Jeg har garantert for hele arrangementet personlig, sier nå Buchardt.

Skal en tro tidsskriftet Kapital, har han også råd til det. Der står han oppført med 3,10 milliarder kroner i nettoformue i 2018.

Pengene stammer i hovedsak fra eiendomsbransjen, der Buchardt blant annet har gjort stor suksess i Helsinki og det norske hyttemarkedet.

Gjort det før

Næringslivskongen har tidligere finansiert veldedighetskonserter for Kreftforeningen og Radiumhospitalets venner.

– Jeg gjør dette på frivillighet og dugnad, og ser på det som en unik mulighet til å stille opp for Oslo og Norge. Vi har alle mye å glede oss til – og så har vi fått to fantastiske vinnere i dag, sier Buchardt.

Han forteller at konserten har fått et annet navn for å ta hensyn til Nobelkonsertens merkenavn, som etter planen skal gjenoppstå neste år.

– Vil du også hente inn andre sponsorer?

– Jeg kommer til å snakke med bedrifter som har både hjerte og hjerne, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!