AKERSHUSPRISEN: Petter Olsen synes det er en flott anerkjennelse å motta Akershusprisen 2015 på 50 000 kroner for kultursatsingen på Ramme gård. Prisen ble overrakt av fylkesordfører i Akershus, Anette Solli (H).) Foto: Anders Grønneberg
AKERSHUSPRISEN: Petter Olsen synes det er en flott anerkjennelse å motta Akershusprisen 2015 på 50 000 kroner for kultursatsingen på Ramme gård. Prisen ble overrakt av fylkesordfører i Akershus, Anette Solli (H).) Foto: Anders GrønnebergVis mer

Milliardær lykkelig over å få 50 000 kroner

Petter Olsen fikk pris for kultursatsing.

Petter Olsen (66) fikk i dag tildelt Akershusprisen 2015 for sitt arbeid med Ramme gård i Vestby.

Milliardæren har utviklet gården til et kulturelt sentrum med utgangspunkt i stedets historie.

- Nesten som folkevalgt Akershusprisen ble i dag, mandag 26. januar delt ut for andre gang. Den skal gå til en organisasjon eller person som gjør noen av betydning for fylket. Denne gangen gikk den til et livsverk under stadig utvikling og personen som er drivkraften bak dette.

- Nå føler jeg meg nesten som folkevalgt, sa Petter Olsen i si takketale til fylkeskommunens politikere.

- Vi må hegne om vår hjembygd og tradisjoner. Vi trenger møteplasser for å føle oss hjemme og for bedre å møte framtida, sa han videre etter å ha mottatt gaver og blomster av fylkesordfører Anette Solli (H).

- Vår verden står foran voldsomme forandringer og utfordringer. For å holde vår sivilisasjon samlet, trenger vi en best mulig kulturell ballast, sa han videre.

Ferdig våren 2016 Petter Olsen arvet Ramme gård, en halvtimes biltur syd for Oslo, som 18 åring. Gården er et levende senter og møtested for variert kulturaktiviteter - medutstillinger, amfiteater og konserter.

- Det galleriet og museet og hotellet skal stå klar våren 2016, sier Olsen til Dagbladet.

I det underjordiske galleriet og museet vil det bli lagt vekt på å presentere Edvard Munch og de mange sentrale kunstnerne som har hatt tilhold i distriktet, som Frits Thaulow, Theodor Kittelsen, Sigrid Undset og kristianiabohemen med Oda og Christian Krohg og Hans Jæger.

-Tegn på samarbeid Petter Olsen omtaler kostnadene ved utvidelensen av Ramme gård som betydelige. Derfor er Akershusprisen på 50 000 kroner av symbolsk karakter. Men milliardæren, som for snart tre år siden solgte Munchs «Skrik» for 107 millioner dollar (687 millioner kroner), setter stor pris på prisen.

- Prisen er et tegn på godt samarbeidet med det offentlige, sier Petter Olsen.

På spørsmål om hvorfor han bruker som mye penger, tid og krefter på kunst og kulturopplevelser for publikum på gåren i Akershus, svarer han: «For å dele med andre».

Juryens begrunnelse I juryens begrunnelse heter det bl.a: «Petter Olsen har vist at han har et brennende hjerte for det han driver med, for Ramme gård og for Edvard Munch. Han er en atypisk ildsjel som har brukt store midler og som deler av sin private eiendom.»

- Petter Olsen har store vyer og gir tilbake til samfunnet, sier jurymedlem og operasanger Solveig Kringlebotn.

Juryen har bestått av: Andreas Gjølme, redaktør i Budstikka Media, Vidar Bøe, idrettsleder og tidligere politimann, Stephen Brandt-Hansen, sanger og skuespiller, Kjell Haune, konsulent i Fornebu utvikling AS, Solveig Kringlebotn, sanger og Marit Sundli Tveit, rektor NMBU.