Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Milliardær må betale millionbot for Picasso-smugling

En spansk milliardær og kunstsamler er dømt til 18 måneders fengsel for å ha forsøkt å smugle et Picasso-maleri ut av landet.

NASJONALSKATT: Det aktuelle maleriet «Head of a Young Woman» er registrert som en nasjonalskatt i Spania. Foto: AFP / NTB scanpix
NASJONALSKATT: Det aktuelle maleriet «Head of a Young Woman» er registrert som en nasjonalskatt i Spania. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Mannen er også dømt til å betale 58 millioner dollar i bot, noe som tilsvarer over 515 millioner norske kroner.

Det skriver flere utenlandske medier, blant dem Reuters.

Det aktuelle maleriet «Head of a Young Woman», som er erklært en nasjonalskatt i Spania, ble beslaglagt fra milliardæren Jaime Botíns yacht på Korsika i Frankrike i 2015. Botín, som er barnebarnet til grunnleggeren av Santander Bank, der han var visepresident fram til 2014, ble beordret om å overrekke verket til myndighetene umiddelbart.

Dommen er ikke rettskraftig, og Botín har ennå mulighet til å anke.

Det er imidlertid lite sannsynlig at han kommer til å tilbringe tid bak lås og slå, da førstegangsforbrytere for ikkevoldelige forbrytelser i Spania ofte blir spart for fengsel hvis de får dommer på under to år.

- Hadde til hensikt å selge

Aktorene sa i rettssaken at Botín hadde til hensikt å selge maleriet på auksjon i London, noe som ville vært ulovlig da alle kunstverk som er mer enn 100 år gamle og anses som kulturelt betydningsfulle nok, er registrert som nasjonalskatter i landet.

SPISTE KUNSTEN: STUNT: Kunstneren David Datuna spiste den overmodne bananen som hang på et galleri i Miami. Nå forklarer han at det lå en viss protest mot kunstverket i performancen hans. Video: Ap/NTB scanpix Vis mer

For å få lov til å foreta seg en slik handling, måtte Botín ha søkt om tillatelse først, noe han hadde gjort, men fått avslag på.

Han kjøpte maleriet i 1977 i London, og hevdet i retten at han hadde rett til å ta det med seg for å oppbevare det i Genève. Advokatene hans argumenterte for at staten ikke kunne «gjøre krav» på maleriet, da det bare hadde vært på spansk territorium i totalt seks måneder siden kjøpet, skriver Reuters.

Gitt til kunstmuseum

1906-verket, som er verdt anslagsvis over 257 millioner norske kroner, er et av få verk Pablo Picasso malte under sin såkalte Gosol-periode, en periode før kubismen, som er en kunstretning som oppsto omkring 1907.

Det aktuelle kunstverker er nå statens eiendom og gitt til Reina Sofia kunstmuseum i Madrid, ifølge BBC.