Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Milliardærenes tapte ansikt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Kunstnerne gir en helt annen «input». De er levende, fabulerende mennesker. Helt annerledes enn dem du møter i næringslivet.» Dette uttalte konserneier Stein Erik Hagen til kollega Andreas Wiese i fjor høst.

Når Hagen nå har nektet Thorvald Lund-Hansen å stille ut bestillingsverket fra 40-årskalaset i forfjor, viser det at selv figurative malere av den romantiske skolen kan bli for «fabulerende» for Rimi-sjefen. Til tross for uttalt kunstsmak og samlerlyst i denne retningen - og oven i kjøpet med forsikringer fra kunstneren om ikke å ha utlevert Hagen og hans venner - ser det likevel ut til at matvaremilliardæren har fått bildet i halsen. Eller regnes dette bare som billedmessig føde forbeholdt ham, og ikke den alminnelige offentlighet som konsumerer hans vanlige vareslag.

  • Forbudet har sine komiske sider i våre dager, når selv Vatikanet kan presentere et paveportrett av Francis Bacon i kirkestatens samlinger. Avslaget om å vise den norske næringslivstoppen kronet med dionysisk blomsterkrans for Frognerveiens publikum, minner om furtingen fra en fortidig kardinal som nekter å henge opp sitt klerikale kontrafei med innsigelser mot koloritten på purpurnesen. Haken ved Hagens avslag var at Lund-Hansen i sin kontrakt med Hakon-gruppen - som bestilte håndmalt bursdagsbilde til sjefen - sikret seg rett til å ha maleriet med på sin neste utstilling.
  • Nå ble ikke bildet ferdig i tide, og utstillingen måtte utsettes. Dermed gikk maleriets kontraktfestete «datostempling» ut, og Hakon-gruppens jurister kunne seinere påberope seg - av alle ting - åndsverkslovens bokstav for å slette tilsagnet om utlån til maleren. Slik har storkaksens smålighet snarere blitt demonstrert enn kamuflert. Den smittet også over på andre milliardærer som hadde vært i gjestebudet. Med samme lovmessige ekspertise ble det lagt ytterligere et juridisk stengsel, for å hindre kunstneren å vise fire andre portrettstudier malt i forbindelse med oppdraget.
  • Lund Hansens gallerist - Bjørn Li - bøyde av for jussen, og tok nok ikke sjansen på å miste en kunde som Hagen. Galleristen står uten utstiller, mens de portretterte milliardærene har tapt ansikt. Lund-Hansens PR-gevinst er stor, men Hagen - som til Wiese sa at han «koste seg» over Odd Nerdrums måte å markedsføre sine bilder på - smiler neppe. Den som kan glise er REMA-konkurrent Odd Reitan, som for tre år siden lot Jon Bøe Paulsen stille ut gruppeportrettet av trønder-magnaten med styre i Oslo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!