Milliardærens siste stikk

Ingress

Meninger

ØYSTEIN STRAY SPETALEN er blant dem som setter farge på norsk debatt. Investoren mener mye, og han mener det høyt og klart. Diplomati og uklare kompromisser er ikke Spetalens virkemidler. Derfor kommer han ofte i spisse konflikter med dem som utfordres, eller føler seg utfordret. Det gjelder også Dagbladet. Vi har hatt våre møter med Spetalen både i og utenfor rettssalen. Likevel har vi ingen problemer med å se at den tungerappe milliardæren har en stemme det er verdt å lytte til. Det gjelder særlig når Spetalen snakker om økonomi og finans. Ingen kan tvile på at dette er områder han har greie på. Bl.a. har hans kritikk av storbankenes rolle i finanskrisen vært presis og verdifull. Besk, begrunnet kritikk av kapitalismen fra en ledende kapitalist, er selvsagt interessant.

NÅ HAR SPETALEN forsøkt seg som politisk tempelrenser. Det faller ikke like heldig ut. I et intervju med NRK sa Spetalen at han håper småpartiene blir utradert ved valget. Han mener slike partier får påvirke norsk politikk med sine særinteresser i altfor stor grad. De preger utviklingen av Norge og er en hemsko for enkeltmennesket, mener han. Om velgerne tok Spetalen på ordet ville KrF, Venstre, Senterpartiet og SV bli kastet ut av Stortinget.

UTTALELSEN TYDER PÅ svak forståelse av politikkens vesen, men også på dårlig selvinnsikt. Øystein Stray Spetalen tilhører en mikroskopisk gruppe i det norske samfunnet: De som selv har skapt seg en milliardformue. Det er en posisjon smekkfull av skarpe politiske egeninteresser, minst på høyde med en alminnelig bonde. Samtidig hevder vi ikke at det bare er egeninteressen som styrer Spetalens tankesett. Han likner nok sine medmennesker der egeninteressen og fellesinteressene lever side om side. Men spesielt ren og rank er Spetalen ikke. Å omgjøre politikk til management er en dårlig idé.

VIKTIGST ER LIKEVEL at politikk alltid har handlet om kappestrid mellom ideer og interesser. Ja, politikk er å prioritere hvilke verdier og hvilke tiltak som skal settes først. Et levende folkestyre krever et mangfold som ville gått tapt om vi f.eks. fikk et topartisystem. De små partiene sikrer dessuten at alle stemmer blir hørt og inkludert i fellesskapet. Det bygger og vedlikeholder den tilliten som vårt politiske system er helt avhengig av.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.