Millionær på debutboka

NORWICH (Dagbladet): Trezza Azzopardi skrev ei debutbok uten happy ending. Og fikk en lykkelig start. Hun ble nominert til Bookerprisen i 2000. Nå kommer «Skjulestedet» på norsk.

- Da agenten min ringte for å få meg til London for å diskutere bokavtaler, hadde jeg ikke råd til togbilletten fra Norwich. Jeg måtte låne penger av en venn for å kjøpe billett, forteller Trezza Azzopardi (39).

Hun holdt på å falle av stolen da agenten fortalte at han hadde forhandlet fram salg av boka til 16 land til en verdi av et par millioner kroner.

Boka «The Hiding Place», kommer nå ut på norsk under tittelen «Skjulestedet». Azzopardi ble nominert til finalen i Booker-priskonkurransen i 2000. Det er uvanlig at debutbøker får en så god start.

Tre sjømenn

Boka skildrer det maltesiske miljøet i havnestrøket Tiger Bay i Cardiff. Tre maltesiske menn er nøkkelfigurer og rammen bygger på Trezza Azzopardis egen barndom.

- Min far og to venner gikk i land i Cardiff. De gikk til sjømannskirken hvor tre søstre serverte. Gutta sa til hverandre: «Den tar jeg og den tar du.» Slik ble det. De giftet seg med de tre søstrene, og jeg ble en av seks jenter i min familie, forteller Trezza Azzopardi.

- Er det din egen barndom du skildrer i romanen?

- Nei, bare rammen er riktig. Jeg vokste opp i en god arbeiderfamilie, min far spilte litt på veddeløpshester, men han var ikke kriminell. Skikkelser som Joe Medora eksisterte ikke, men vi leste og snakket om den maltesiske mafiaen som styrte prostitusjonsmiljøet i London i 1950- og 1960-åra.

Overrasket

I boka er det jenta Dolores som forteller. Hun ser hvordan faren Frankie tyranniserer familien og banker opp både kone og barn. Han er en gambler som driver kafé og spiller bort kafeen og alle pengene. Huset deres brenner ned og Frankie må gå i tjeneste hos «gudfaren» Joe for å skaffe familien et sted å være.

- Jeg var gledelig overrasket over bokas suksess, innrømmer Trezza Azzopardis.

- Den handler ikke om lykkelig kjærlighet, den handler heller ikke om moderne mennesker og har ingen happy ending, men likevel er det mange som har kjøpt den.

Skrivekurs

Trezza Azzopardi er en av dem som kommer fra den såkalte forfatterskolen ved Øst-Ang-lia-universitetet i Norwich. Den ble opprettet og ledet av Malcolm Bradbury som underviste kjente forfattere som Ian McEwan, Kazuo Ishiguru og Rose Tremain. Nå ledes skolen av dikteren Andrew Motion som er dronningens offisielle poet.

- Motion gjentok ofte at dette skrivekurset ikke garanterer utgivelse, slik at vi ikke skulle ha falske forhåpninger. Jeg var heldig da Macmillan tok boka. På kurset var vi 16, en av dem var min nåværende samboer Stephen Foster, som også har fått utgitt en roman, «Strides».

- To forfattere i samme hus, hvordan går det?

- Vi hjelper hverandre, men før delte vi kontor og da ble det krangel hvis den ene flyttet på notatene til den andre. Nå har vi flyttet og fått to kontorer, sier Trezza Azzopardi.

Fortsettelse?

- I «Skjulestedet» får vi ikke vite hva som skjer med Frankie og Joe. Blir der en fortsettelse?

- Nei, jeg holder på med en annen roman om en «baglady», en kvinne som ligger ute og som har alle eiendelene i poser. Hun er 72 år og ser tilbake på sitt interessante liv. Hun er fortelleren på samme måte som den vesle jenta Dolores er det i «Skjulestedet». Når det gjelder hva som skjer med Frankie, Joe og Salvatore, så lar jeg det være åpent. Leserne får avgjøre om Salvatore blir myrdet, om Frankie lever et luksusliv på Malta med pengene han stjeler og hva som skjer med «gudfaren» Joe.

- Blir det en film av boka?

- Et filmselskap har kjøpt rettighetene, men det betyr ikke at de lager film. De vurderer saken for tida.

Glass og stål

Vi møter Trezza Azzopardi i det elegante biblioteket The Forum, som er bygd midt i sentrum av Norwich. Det er et glass- og stålpalass, tegnet av Michael Hopkins, og omstridt. Noen elsker bygget, andre hater det.

- Min innvending er at det har for lite plass til bøker, så mye av plassen brukes til kafeer og til den store hallen. Bøkene kommer i andre rekke, sier Trezza Azzopardi. Hun tok eksamen i engelsk, amerikansk litteratur og filmhistorie i Norwich. Deretter ble hun lærer i mediestudier.

- Etter ti år som lærer følte jeg behovet for å skrive. Jeg hadde flere historier som jeg ønsket å fortelle. Derfor tok jeg opp lån og fikk plass på skrivekurset her. Vi var 16 studenter og hver fjerde uke måtte vi legge fram et litterært arbeid, som ble diskutert. Vi hadde en fin tid.

For mange bøker

- Blir det ei bok i året framover?

- Absolutt ikke. Jeg mener det skrives altfor mange bøker. Jeg er glad i trærne og ønsker ikke at de skal hogges ned for å gi oss mer papir. Når jeg blir ferdig med den nye romanen, kan det tenkes at jeg velger en annen uttrykksform, kanskje historier for radio og TV.

- Britisk presse hevder at du har tjent 150000 pund, 1,9 millioner kroner, på «Skjulestedet»?

- Det er vel omtrent riktig, men når agenten har tatt 20 prosent og skattefuten 20 prosent, så er det jo ikke så veldig mye igjen.

- Men du trenger ikke låne penger for å ta toget til London?

- Nei, nå betaler jeg billetten selv. Min mor liker ikke at jeg forteller historien om at jeg måtte låne for å besøke agenten. «Hvorfor ba du ikke meg om penger?» spør hun, men en voksen kvinne som meg spør ikke moren om penger, sier Trezza Azzopardi.

MILLIONÆR PÅ DEBUTBOKA: Britiske Trezza Azzopardis suksessdebut foreligger i disse dager på norsk.