Millionær på Robbie-låt

Per Kristian Ottestad (36) tjente fem millioner kroner på å skrive en fjerdedel av låta «Come Undone» for Robbie Williams. Nå bruker han noen av pengene på sitt eget soloalbum.

NEW YORK (Dagbladet): Robbie er allerede fan.

- Han synes albumet er helt utrolig fantastisk bra, sier Ottestad.

Han hadde akkurat fullført sitt eget album da han for et år siden ble invitert over til Williams' hotellrom i New York.

- Jeg møtte ham på The Mercer (Ari Behns faste hotell i New York, journ.anm.). Hotellrommet hans var større enn leiligheten min, og stereoanlegget bedre enn det jeg har i studio. Han hørte gjennom skiva to ganger, jeg ble veldig glad for at han likte albumet.

Låtskriveren fra Stavanger fikk mye omtale da det i 2002 ble kjent at han hadde kommet gjennom nåløyet og ville bli kreditert for en fjerdedel av monsterhiten «Come Undone», andresingelen fra det ti-millioner-selgende albumet «Escapology».

Boyband-fortid

- Soloplata kommer ut av frustrasjon. Etter å ha laget litt for mye popmusikk for andre, med massive begrensninger på det kunstneriske uttrykket, måtte jeg lage ei plate jeg kunne stå inne for.

Plata kommer ut på det lille plateselskapet som står bak blant andre Thomas Dybdahl, Checkpoint Charlie Audio Productions (CCAP) i Stavanger. Den er ifølge Ottestad melankolsk og i den engelske poprock-leia til Coldplay og Radiohead.

På slutten av 80-tallet hadde Ottestad noen små singelslagere som halvparten av den London-baserte boyband-duoen 2 Brave. På 1990-tallet og 2000-tallet hadde han først suksess og deretter nedtur i USA med det norske bandet Getaway People.

Med det selvtitulerte soloalbumet «Ottestad» satser han på suksess i hjemlandet.

- Skiva skal først og fremst ut i Norge, i Norge kan jeg være en stor fisk i en liten dam. Nå sitter Dagbladet og intervjuer meg, New York Times ville ikke akkurat intervjuet meg hvis jeg skulle ut i USA.

«Greatest Hits»

Hittil i låtskriverkarrieren har Ottestad skutt to gullfugler, den før nevnte Robbie og countrystjernen Tim McGraw. Han er likevel ikke der han vil være riktig ennå.

- Jeg trenger jobber for større artister hele tida, og dit skal jeg. Veldig mange av de tingene jeg gjør går jo til helvete, hvis ikke hadde jeg vært mangemillionær.

- Men du har tjent noen millioner på Williams-låta?

- I løpet av de neste tre åra, når alle pengene fra plata og radiospilling er kommet inn, blir det kanskje fem millioner til sammen. Men du må huske at det koster på bo i New York.

Mer jobbing med Robbie blir det ikke på en stund.

- Først kommer hans «Greatest Hits»-album rundt jul. «Come Undone» skal visstnok være med. Det håper jeg, for det ville hjulpet noe jævlig på økonomien.

- Hvor gode kompiser er dere egentlig?

- «Kompis» er et vanskelig begrep. Hvis den ene er en låtskriver fra Norge og den andre er en av verdens tre største artister...altså, når vi er sammen og skriver låter, er vi kompiser. Men når vi ikke er sammen, tror jeg ikke han tenker like mye på meg som jeg gjør på ham, ler Ottestad.

PÅ HJEMMEBANE: Per Kristian Ottestad gjør suksess som låtskriver og produsent i New York, hvor han har bodd siden 1998. Han er gift med amerikanske Edie Kuhnle, som blant annet har skrevet låter for Thomas Dybdahl og Maria Mena, og snart får paret sitt første barn.