Millionæren i fangsthytta

Det kunne vært en fantastisk fortelling om mannen som har bodd førti år alene, men vi blir aldri kjent med fangstmannen på Svalbard.

MANNEN OG HYTTA: Harald prøveskyter før han legger ut på jakt.

Foto: Birger Amundsen
MANNEN OG HYTTA: Harald prøveskyter før han legger ut på jakt. Foto: Birger Amundsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Dette er opptakten til en fantastisk fortelling, tenkte jeg. Her har vi Svalbards svar på «Anna i Ødemarka», dette er vår tids Walden!

Hør bare: En sommerdag 1977, det var «midt på lyse natta», kommer en ung mann fra Bergen, høy og spenstig, til Svalbard. Drømmen var Amazonas, men nå står han foran en forfallen fangsthytte i Kapp Wijk. Her skal Harald bli i 40 år.

Det er Birger Amundsen som beretter, han er tidligere redaktør av Svalbardposten, kulturprofil og kompis.

Men noe skurrer.

Og ja, opptakten smaker av fugl. Men etter hvert er det noe skurrer; jeg blir liksom aldri skikkelig kjent med eneboeren Harald A. Soleim, og 260 sider seinere har jeg bare et falmet bilde av en underlig gråsprengt en.

Har det gått for fort i svingene? På side 209 handler det om «hvor langt sysselmannens makt «strekte seg», og i påsken lar han eneboeren komme i tanker om hva som må gjøres når «fjellet ikke kommer til Moses».

Nøysom og brysom

Noen adjektiver går igjen. Harald er «nøysom»; han klarer seg på kaffe, kneippbrød og rekved. Men denne stabukken er også «brysom». Han kan krangle og kverulere, særlig hvis noen kommer hans territorium for nær, det er «den største synd».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer