- Millionbeløp må til for å vinne

- Nå er det på tide at Norge vinner en Oscar. Men vi klarer ikke det uten at Norsk filmfond spytter i et par millioner til lobbyvirksomhet, mener filmregissør Nils Gaup.

Gaup har selv opplevd Oscar-nominasjon med «Veiviseren» i 1988, og gleder seg stort over nominasjonen av «Elling». Men han mener at Norge har vært altfor godt fornøyd med bare å få nominert filmer, og at lobbyvirksomheten for og markedsføringen av filmene i forkant av utdelingen har vært amatørmessig.

- Husk at dette er Amerika. Det blir nesten som å drive valgkamp. Derfor er det viktig at vi kjører løpet helt ut, og bruker penger på lobbyvirksomhet. Norsk filmfond bør spytte i et par millioner kroner, slik at vi kan få en norsk vinner. Det er viktig for norsk film, sier Nils Gaup.

Gaup får støtte av Berit Nesheim, som var Oscar-nominert med «Søndagsengler» i 1997. Den gangen fikk «Søndagsengler»-delegasjonen støtte fra Kulturdepartementet.

- Vi opplevde at de andre nominerte filmene hadde sterke distributører i ryggen, og de brukte enorme midler på massiv markedsføring. I norsk sammenheng er en million kroner en realistisk sum, og det er rimelig at både Norsk filmfond og Kulturdepartementet går inn og bidrar, sier Nesheim til Dagbladet.