DEBATT

Barnemødre:

Millioner av jenter usynlige for verden

I Sør-Sudan er det tre ganger større sannsynlighet for at en jente vil dø under graviditet eller fødsel enn at hun får fullført 8. klasse. Tenk om det hastet like mye for oss å få slutt på barnegraviditet som for eksempel polio?

BARN FØDER BARN: Det anslås at rundt to millioner jenter hvert år føder barn før de er femten år, skriver artikkelforfatter. Foto: Pieter ten Hoopen
BARN FØDER BARN: Det anslås at rundt to millioner jenter hvert år føder barn før de er femten år, skriver artikkelforfatter. Foto: Pieter ten Hoopen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Nargis er 16 år og bor på landsbygda i Bangladesh. Hun ble mor som 14-åring, er gift og bor med mannen og svigerfamilien. Nargis’ foreldre hadde ikke lenger råd til å ta vare på henne og ble tvunget til å gifte henne bort. Bangladesh er et av de landene i verden med høyest andel jenter som gifter seg før de blir 15 år, og over halvparten av jentene i landet gifter seg før de blir 18 år.

Når jentene gifter seg, forventes de å føde barn – i Bangladesh skjer ni av ti tenåringsgraviditeter innen ekteskap. Mange av jentene må slutte på skolen for å ta seg av hus og hjem eller for å livnære seg. Nargis arbeider i dag i en klesfabrikk. Selv fikk hun skolegang frem til 8. klasse og hadde en drøm om å bli advokat.

Nargis er en av 12 jenter fra seks land som portretteres i fotoutstillingen #Childmothers under Arendalsuka. Jentene har til felles at de alle har fått barn før de selv fylte 15 år. Utstillingen retter søkelys mot hvordan det å få barn så tidlig påvirker jentenes livssituasjon, helse og framtidsutsikter. Bildene er tatt av den prisvinnende, nederlandske fotografen Pieter ten Hoopen og støttet av Plan International og UNFPA (FNs befolkningsfond).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer