Millioner til gymnaslærer

Dag Solstads «Gymnaslærer Pedersen» har fått 10,5 millioner i filmstøtte.

(Dagbladet.no): Det er filmregissør Hans Petter Moland som skal lage filmen som har premiere neste høst.

Dag Solstad, som skrev boka «Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land» i 1982, liker egentlig ikke at bøkene hans blir filmatisert, men har sagt ja til Molands filmprosjekt..

Historien handler om gymaslærer Pedersen og hans liv med det politiske partiet AKP (m-l).

Eia jobbet med manus

Harald Eia har tidligere vært involvert i prosjektet, men hoppet av på grunn av tidsmangel. Eias plan var å filmatisere boka som en falsk dokumentar om syttitallet og AKP (m-l).

- Solstad digget det, han. Jeg tror han likte at det var noe syttitallsaktig over prosjektet da han fikk vite at vi skulle lage det som en dokumentarfilm, forteller Eia til Dagens Næringsliv.

Nå skal filmen bli mer tradisjonell fiksjonsfilm. Rollelisten er ikke klar, ei heller budsjettet. Men det blir en dyr film.

Mange millioner

Styret i Norsk Filmfond har i dag delt ut millioner av kroner til tre spillefilmproduksjoner og to tv-serier.

I tillegg til bevilgningen til «Gymnaslærer Pedersen» får to skandinaviske samproduksjoner støtte. Jungeldyret Hugo får 1,2 millioner kroner til en ny tegnefilm. Filmen har en budsjettramme på 32 millioner danske kroner og har planlagt premiere høsten 2006.

Filmen blir den tredje spillefilmen om den lille fyren. Filmens arbeidstittel er «Jungeldyret Hugo - frekk som alltid».

Den tredje filmen som fikk midler i dag er en norsk-svensk samproduksjon som heter «Kim Novak badade aldri i Genesaretsjø». Filmmanuset bygger på suksessromanen med samme navn til forfatteren Håkan Nesser.

Det er den norske regissøren Martin Aspaug som har det kunstneriske ansvaret, mens fotografen blir Philip Ødgaard. Filmprosjektet fikk 900 000 kroner.