Millioner til Ibsen-filmer

Marius Holst er blant de som får lage Ibsen-film.

(Dagbladet.no): 250 deltagerere ønsket å lage novellefilm med under overskriften «Ekko av Ibsen», 16 fikk kjempe om seieren og nå har arrangørene Norsk filmfond og NRK drama plukket ut de åtte som får støtte.

A-lag

Blant vinnerne finner vi deltagere fra a-laget blant norske manusforfattere og filmskapere. De får lage hver sine 28 minutter med novellefilm.

Marius Holst skal regissere «Kjøter» som ifølge Norsk filmfond handler «om en mann som tar med en stygg hund hjem for å plage sin kone».

Arild Østin Ommundsen står bak filmene «Monstertorsdag» og «Mongoland». Nå er det «Edderkoppfesten» som står for tur, en film om 20 timer som inneholder en «kjempefest for en vellykkede venn« og en «felles venninne som ikke klarer å finne barnevakt for kvelden». Ommundsen har skrevet manus sammen med forfatteren Tore Renberg.

Vises på NRK

NRK og Filmfondet ønsket seg novellefilmer som skulle være «originale samtidsdramaer med bred publikumsappell». Fellesnevneren var Henrik Ibsen - og filmskaperne skulle hente ut sine historier inspirert av hans forfatterskap.

«Konkurransen søkte etter novellefilmprosjekter som utforsket eller testet ut ideer, temaer, sitater og/eller karakterer i Henrik Ibsens forfatterskap», skriver Filmfondet på sine hjemmesider.

Juryen som vurderte bidragene bestod av kortfilmkonsulentene i Norsk filmfond Sirin Eide og Peter Bøe. NRKs representant var Harry Guttormsen.

- Det har vært en overveldende respons på konkurransen. Noen av de innnkomne forslagene var selvfølgelig uinteressante, men vi fikk inn mange nok til at vi fikk valgt ut 16 som fikk støtte til å skrive fullt manus, sier Bøe til Dagbladet.no.

Halvparten av vinnerne er ifølge Bøe ble i utgangspunktet invitert til konkurranse.

- Jeg synes vi har fått til en fin spredning mellom de kjente og de ukjente selv om vi fra starten alltid har sagt at vi ville velge de beste filmene, sier Bøe til Dagbladet.no.

Seks av de åtte utvalgte produksjonene får 1,5 millioner hver i støtte fra filmfondet. De to siste finansieres og produseres av NRK Drama. Alle novellefilmene skal ifølge Bøe vises som en tv-serie på NRK tidlig neste år.

Slipper å rane en bank

«Olsenbanden Jr på sirkus» og «Marias menn» fikk i dag 7,5 millioner kroner i støtte. Denne støtten er basert på en markedsvurdering av filmene.

Alle Olsenbanden Jr-filmene har ifølge Filmfondets pressekontakt Marit Sæthre fått en slik støtte. Det samme gjelder filmer som «Kvinnen i mitt liv» og den ferske «37,5».

«Marias menn» er et kjærlighetsdrama der vi møter en ukonvensjonell trebarnsmor som sjonglerer to menn og en eksmann som vil ha delt foreldreomsorg. Filmen regisseres av Vibeke Ringen som tidligere har bred erfaring fra tv.

«Olsenbanden Jr på sirkus» handler om en korrupt barnehjemsbestyrer, som egentlig vil bli sirkusdirektør, og har skumle planer med byens sirkus. Men det vil unge Egon og hans gutter hindre. Filmen regisseres som forrige gang av Arne Lindtner Næss.

<B>MARIUS HOLST</B>
<B>ARILD ØSTIN OMMUNDSEN</B>