Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Millioner til kultursenter

Framtida kan være sikret for kulturhuset Volapük, som i 11 år har holdt til i to okkuperte hus på Frogner i Oslo. En stiftelse er villig til å gå inn med flere millioner kroner for å bevare de unike sveitservillaene som kulturhus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men det hele er avhengig av et bystyrevedtak. Hvis Arbeiderpartiets bystyregruppes forslag om ekspropriering av eiendommene i Kruses gate 7 og 9 får flertall, skal en eierstiftelse ta over. Men saken skal ikke opp i bystyret før i september - og samme måned kan Volapük risikere å bli kastet ut.

- Vi har fått svært positive signaler fra de fleste partigruppene, med unntak av Frp, sier Sten Sture Larre, juridisk rådgiver for Volapük.

- Unik mulighet

- Stiftelsen skal gjøre Kruses gate 7 og 9 om til et sted for hele byen, og det kommer ikke til å koste kommunen en krone, forteller Sten Sture Larre.

Kruses gate 7 og 9 eies nå av Selvaagbygg AS, som ønsker å oppgradere husene til kontorer.

De kjøpte husene i henholdsvis 1960 og 1970, og nå vil de kaste ut Volapük, som har okkupert husene siden 1989. Akkurat nå avvikler de sin 10. høstfestival på stedet, og det kan bli deres siste.

Bevaringsverdige

- Vi har brukt penger i millionklassen på å pusse opp her. Av pengene vi tar inn på driften av kultursenteret, går halvparten til oppussing, sier Hans Broch Nielsen, daglig leder av Volapük.

Både hos riksantikvaren og byantikvaren mener man at husene er bevaringsverdige, sier Sture Larre.

- De synes det er en veldig god idé med en stiftelse. Vi mener at stiftelsen vil være en garanti for at husene blir bevart på en måte som gjør at hele byen får glede av dem. Volapük vil selvfølgelig bli hovedleietaker, og det er veldig viktig at de er sikret framover. Stiftelsen vil også at bydel Frogner skal bruke husene som kulturhus, sier Sture Larre.

VIL REDDE VOLAPÜK: Daglig leder Hans Broch Nielsen (nærmest) og juridisk rådgiver Sten Sture Larre håper å redde kultursenteret Volapük i Oslo, der det i helga har vært høstfestival.