Millioner til norsk-marokkansk film

Norsk filmfond har delt ut penger i dag.

(Dagbladet.no): Det er den prisbelønte kortfilmregissøren Nour-Eddine Lakhmari sitt prosjekt «Le Regard» (Blikket) som er funnet verdig til en støtte på tre millioner kroner fra Norsk Filmfond.

I tillegg vedtok filmfondet en støtte på 1.745.000 kroner til animasjonsfilmen «KuToppen», skriver fondet i en pressemelding i dag.

Lakhmari er født i Marokko, har bodd i Norge i 20 år og «Le Regard» er hans langfilmdebut.

Ferdiginnspilte

Bakteppet for filmen er franskmennenes overgrep mot lokalbefolkningen da Marokko var et fransk protektorat fra 1912 til 1956. Hovedpersonen Albert var krigsfotograf på den tiden, og nå jobber han med en utstilling fra de åra. Men noe mangler og Albert drar tilbake til Marokko:

«Dette er begynnelsen på en lang og vanskelig erkjennelsesreise, i nåtid og fortid, hvor Albert gjenopplever overgrep han har vært vitne til og avfotografert som 19årig soldat, men som han aldri har turt å offentliggjøre», skriver Filmfondet i pressemelding.

«Le Regard» er ferdiginnspilt, og Lakhmari er nå i siste fase av etterarbeidet.

Norsk animasjon på NRK

«KuToppen» handler, som navnet antyder, om livet på en bondegård. To kalver, en gris, en høne og en geitekilling er kompiser og vi følger deres kamp mot den ondsinnende naboen, fugleskremselet Fobetron.

Det er Qisten animasjon som står bak filmen og filmen skal vises i 13 deler på NRK til våren 2005.

STØTTE:</B> Lakhmaris «Le Regard» har fått tre millioner i støtte fra Norsk Filmfond.