Millionfest for «Elling»

Det er ikke bare 600 000 publikummere som gleder seg over filmen «Elling». Mennene bak suksessen kan feste for smellfeite bankkonti.

«Elling» har nå solgt billetter for over 34 millioner. Det meste av disse inntektene går til norske kinobedrifter, men produsent Dag Alveberg og hans selskap Maipo får også en god porsjon:

Høye royalties

Siden han er eneeier av Maipo og ikke har andre private investorer med på «Elling», har Alveberg etter det Dagbladet erfarer nå tjent fem millioner kroner på filmen. Det betyr at han ikke behøver å bekymre seg for huset sitt, som han pantsatte for å skaffe penger til produksjonen.

Regissør Petter Næss og manusforfatter Axel Hellstenius vil også gjøre gode årslønner på sitt arbeid med filmen. Når regnskapet gjøres opp, kan det stå én million kroner i lønn og royalties på deres konto.

Forfatter Ingvar Ambjørnsen, som har skrevet bøkene filmen baserer seg på, har også en royaltyavtale som gir ham godt betalt for suksessen - over en halv million.

Skuespillerne Per Chr. Ellefsen og Sven Nordin har begge fått lønn for arbeidet, selvsagt, men i tillegg bonusutbetalinger om lag 150000 kroner hver på grunn av filmens høye besøkstall.

Til utlandet

Rettighetene til å vise «Elling» på kino i andre nordiske land er nå solgt til Universal - og blir filmen en stor kinosuksess i disse landene, drypper det enda mer penger på de norske interessentene.

- Vi skal være moderate med hensyn til hvor godt «Elling» kan gjøre det i utlandet, men jeg har tro på de tysktalende landene, hvor Ambjørnsens bøker er kjente, sier Dag Alveberg.

Nordisk Film & TV Fond er den eneste av de offentlige filmstøtteordningene som krever støtten tilbakebetalt hvis filmen tjener nok penger. Med «Elling» får fondet for første gang tilbake all sin innsats i en norsk film, tre millioner kroner.