Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- «Millioninntekter» er bare tøys

Pressetalsmann Peter Sunde slår tilbake mot opplysninger om at Pirate Bay-bakmennene salter ned millioner i skatteparadis.

(Dagbladet.no): Ifølge etterforskerne bak tiltalen mot The Pirate Bay - verdens største søkemotor for piratkopiert film, musikk og programvare - har bakmennene inntekter i millionklassen fra annonsesalg på siden.

Ifølge Svenska Dagbladet slår etterforskernes rapport fast at piratene, som etter eget utsagn opererer på idealistisk grunnlag, i virkeligheten inkasserer tre millioner dollar i året - eller 16 millioner norske kroner. Pengene stues ned på konto i et skatteparadis i Karibia.

Tatt ut av sammenheng

Nå blir avisen klaget inn til den svenske presseombudsmannen for å ha viderebrakt politiets opplysninger, ifølge pressetalsmannen i The Pirate Bay, nordmannen Peter Sunde.

- Politiet har beslaglagt en rekke datamaskiner og leser private mail som lett kan misforstås når man verken kjenner sammenhengen eller personene som har skrevet dem uten tanke på at de kan bli lest av andre.

- Opplysningene om tre millioner dollar i annonseinntekter stammer fra en mail fra en annonseselger som argumenterer for å bygge ut The Pirate Bay til et nytt Google. Selgeren liker å slenge rundt seg med store tall, men disse inntektene finnes ikke i virkeligheten, sier Sunde til Dagbladet.no.

Han er en av de fire tiltalte i saken.

- Tjener ikke penger

SLAPPER AV: Norske Peter Sunde er tiltalt i Pirate Bay-saken sammen med gründerne Per Gottfrid Svartholm og Fredrik Neij, samt den innvandringskritiske mangemillionæren Carl Lundström. Sunde tar tiltalen med stor ro, og anmelder en svensk avis til presseombudsmannen for å skrive at bakmennene gjemmer unna millioninntekter.
SLAPPER AV: Norske Peter Sunde er tiltalt i Pirate Bay-saken sammen med gründerne Per Gottfrid Svartholm og Fredrik Neij, samt den innvandringskritiske mangemillionæren Carl Lundström. Sunde tar tiltalen med stor ro, og anmelder en svensk avis til presseombudsmannen for å skrive at bakmennene gjemmer unna millioninntekter. Vis mer

- Den angivelige kontoen i Karibien stammer fra planene om å formalisere The Pirate Bay som organisasjon og internasjonal bedrift. Men dette er aldri satt ut i livet, hevder han.

The Pirate Bay har tidligere opplyst at alle inntekter fra annonsesalg på sin nettside, som har millioner av brukere, går til å betale båndbredde, strøm og utskifting av hardware.

Det står Sunde fortsatt for.

- Det er ingen som tar ut lønn eller på annen måte tjener penger i The Pirate Bay, sier han.

Ikke tiltalt for skatteunndragelse

I mai 2006 deltok drøyt 50 svenske politimenn i en razzia mot et titall steder i Sverige for å samle inn bevis, og torsdag ble tiltalen mot bakmennene tatt ut.

Den går på medvirkning og forberedelse til brudd på åndsverksloven.

- Hadde det vært sant at vi stuet unna millioner i et skatteparadis, ville naturligvis skatteunndragelse vært en del av tiltalen. Det er det ikke, konstaterer Peter Sunde, som er overbevist om at den kommende rettssaken vil ende i piratenes favør.

Og skulle den ikke gjøre det, vil likevel nettstedet The Pirate Bay operere akkurat som det alltid har gjort, står det å lese i en erklæring lagt ut på nettstedet i dag.

image: - «Millioninntekter» er bare tøys
<B>TJENER PÅ ANNONSER</B>: The Pirate Bay tjener penger på å vise annonser som dette til brukerne sine. Men inntektene er ikke i millionklassen, og alt går til å betale for båndbredde og maskinvare, hevder gutta bak nettstedet, som er tiltalt for å brudd på åndsverksloven.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media