Millionkrangel om Flåklypa

Caprino Filmcenter AS har saksøkt video- og DVD-produsenten Novio for et millionbeløp etter salg av rundt 700000 hjemmefilmer, deriblant bestselgeren «Flåklypa Grand Prix».

Arvingene mener videoselskapet har stukket av med en for stor del av kaka.I dag starter rettssaken i Asker og Bærum tingrett. Etter det Dagbladet erfarer vil Caprino Filmcenter kreve et millionbeløp i kompensasjon fra Novio. Arvingene framholder at pengene skal brukes til å videreføre Ivo Caprinos kulturelle arv.

- Min far ba meg om å ta meg av dette, sier Remo Caprino, som er Ivo Caprinos sønn og arving. Han representerer også sin søster i saken.

- Dette er ikke noe morsomt. Det er første gang jeg går til sak mot noen. Jeg kommer ikke til å bruke pengene på meg selv. I første omgang er det viktig å få orden på filmarkivet med min fars filmer slik at det blir mulig å vise det videre ved blant annet å digitalisere det. I dag er disse filmene spredd over alt. Blant annet har pappa laget 38 herlige reklamefilmer. Den første ble laget i 1949, sier Caprino.

Fire avtaler

Remo Caprino representerer hovedaksjonæren i Caprino Filmcenter som sitter på opphavsrettighetene til «Flåklypa Grand Prix», «Karius og Baktus» og de andre Caprino-filmene. Blant annet filmatiseringene av flere kjente Asbjørnsen & Moe-eventyr. «Flåklypa Grand Prix» er den mest sette kinofilmen i Norge, men har også vært en suksess på hjemmemarkedet. Novio har produsert videokassettene og DVD-ene og solgt dem videre til distributøren.

- Vi har ikke tjent det vi burde på salget av disse filmene. Dette er en urimelig fordeling, sier Remo Caprino.

Caprino vil ikke ut med hvor store summer det er snakk om, men innrømmer at det er snakk om et beløp i millionklassen.

- Vi har dessverre ikke kommet til enighet med Novio utenfor rettsapparatet, sier han.

Remo Caprino jobbet nært sammen med sin far gjennom hele livet. I dag forvalter han farsarven gjennom selskapet Caprino Filmcenter. Han håper at flest mulig skal få glede av hans fars eventyrlige filmproduksjoner i framtida.

- Det er ikke bare meg som har arvet filmene, men hele landet. Vi skal kjempe for å få en riktig pris, sier Caprino.

Optimister

Det er advokat Harald Christensen som representerer Caprino Filmcenter i saken.

- Vi ønsker rettens prøving på om vederlaget er riktig. Det er snakk om et betydelig beløp, men det må fastsettes av retten, sier Christensen.

Til sammen dreier konflikten seg om rundt 700000 solgte videokassetter og DVD-filmer. Advokat Christensen sier at partene står langt fra hverandre. Caprino Filmcenter inngikk ifølge Christensen avtaler med Novio i 1986, 1989, 1993 og 1996. I alle de fire avtalene står det at Caprino Filmcenter skal ha fra én til to kroner per solgte VHS og fra fire til åtte kroner for hver solgte DVD. Dette er såkalte «royaltyinntekter», og de ligger langt under markedspris. Filmene selges i dag for 249 kroner (DVD) og 149 kroner (VHS).

Harald Christensen synes avtalene med fastsatte kronebeløp er merkelige.

- Det er urimelig med fast kroneverdi i avtalene. Caprino Filmcenter skulle hatt prosenter av salget, ikke et fast beløp per solgte film, sier advokaten.

Gamle venner

Det er satt av tre dager til rettssaken. Styreformann Torgny Simonsen i Novio var selv en bekjent av Caprino. Han beklager at denne saken nå havner i retten.

- Jeg respekterer ham for hans eventyrlige dyktighet. Det ville vært veldig ulikt ham å gå til retten i en slik sak. Han var en alle tiders fyr som ville likt svært dårlig det som nå skjer, sier Simonsen.

Han henviser til selskapets advokat, Terje Hensrud, for videre kommentarer. Novio har avvist et forliksforslag fra Caprino filmproduksjon.

- Vi hadde blitt enige utenfor rettsapparatet hvis vi ikke trodde at vi har en god sak, sier advokaten.

Novio er en stor aktør innen DVD- og videomarkedet, og produksjonen av Caprino-filmene har utgjort en mindre del av selskapets aktiviteter. Novio hadde i 2001 en egenkapital på 18 millioner kroner og et driftsoverskudd på 1,7 millioner kroner. Eierne tok ut 1,5 millioner kroner i utbytte. Avtalen mellom Caprino og Novio As går ut ved årsskiftet.

PÅ VIDEO: «Karius og Baktus» er gitt ut på video sammen med flere av Ivo Caprinos eventyrfilmer.