Hove music festival:

Millionkrav mot ny festival

Festival Republic i London mener lokale krefter i Arendal kopierer Hovefestivalen.

POPULÆRT Tusener på tusener besøkte Hovefestivalen i sin tid. Her i 2007. Nå lager lokale krefter en ny festival i området. Foto: Eirik H. Urke / Dagbladet
POPULÆRT Tusener på tusener besøkte Hovefestivalen i sin tid. Her i 2007. Nå lager lokale krefter en ny festival i området. Foto: Eirik H. Urke / DagbladetVis mer

Hovefestivalen på Tromøy utenfor Arendal var i mange år Norge største festival. I 2014 ble den lagt ned. Fem år seinere satser imidlertid lokale krefter på å arrangere en ny musikkfest på samme område.

Hove Music Festival skapes av Arendals-firmaet Seaside Production AS. 28. og 29. juni i år skal norske og internasjonale artister som Bjørn Eidsvåg, Jason Derulo, Ina Wroldsen, Klovner i kamp, Alesso, Robin Schultz og Jarle Bernhoft på scenen i idylliske uteområder på Sørlandet. Seaside Productions går nå ut mot det de anser som utenlandske krefter som forsøker å stikke kjepper i hjulene for Hove Music Festival.

UTEN EN TRÅD: Her står deltakerne klare i forkant av Roskildefestivalens berømte nakenløp. Dagbladets reporter kledde også av seg i solidaritet med deltakerne. Video: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Fikk brev

Forhistorien er som følger: Grunnet økonomiske problemer kjøpte den britiske kulturgiganten Festival Republic opp Hovefestivalen i 2008. Det samme firmaet vraket festivalen i 2014. Selskapet har blant annet vært involvert i Glastonbury og Reading Leeds-festivalene, to av Englands største.

HOVE: Hove-området på Tromøy i Arendal. Bildet er fra 2007 under Hovefestivalen. Hove Music Festival arrangeres i det samme området. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HOVE: Hove-området på Tromøy i Arendal. Bildet er fra 2007 under Hovefestivalen. Hove Music Festival arrangeres i det samme området. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Nå viser det seg at Festival Republic misliker at nye aktører arrangerer festival på Hove på Tromøy, med et navn som klinger for likt, mener de. Det var Fædrelandsvennen som først omtalte saken.

- Seaside Production har mottatt et brev fra Festival Republic. De påberoper seg med dette brevet enerett på ubegrenset tid til bruk av de tre ordene «Hove», «Music» og «Festival», ut ifra at de en gang arrangerte den nedlagte «Hovefestivalen», sier pressesjef for Hove Music Festival, Petter N. Toldnæs til Dagbladet.

- Millionkrav

Brevet ble mottatt i februar, ifølge Toldnæs, som sier at de svarte i mars, men etter det har de ikke hørt noe, forklarer han. Oppsummert mener Festival Republic at den nye festivalen «systematisk har jobbet med å utnytte det som har vært arrangert der tidligere» og at navnekombinasjonen «hove» og «festival» ikke kan brukes. I brevet kom de også med et økonomisk krav, sier pressesjefen.

- Summen er betydelig, flere millioner kroner, og framstøtet oppleves som fullstendig urimelig, sier Toldnæs, og fortsetter:

- Vi avfeier dette på det sterkeste. At et stort internasjonalt selskap med base i London skal ha eneretten på arrangere festival på Hove er veldig rart. Det oppleves som surrealistisk at noen som ikke har løftet en finger for området på mange år skal kreve noe som helst. Lokale krefter og erfarne festivalfolk står bak Hove Music Festival, sier han.

- Ny profil og ny festival

Ifølge Toldnæs har de vært tydelige på at dette er en ny festival som ikke har noe med den gamle Hovefestivalen å gjøre.

- Vi har startet opp i egne kanaler og med eget navn og med en ny type festival med ny profil. Vi har gjennom vår advokat besvart henvendelsen og ikke hørt noe mer etter det. Hadde vi bevisst forsøkt å utnytte noe likhet så hadde dette stilt seg annerledes, men det har vi ikke, sier han.

Mannen bak og tidligere festivalsjef for Hovefestivalen, Toffen Gundersen, uttalte seg til Fædrelandsvennen i går. Der framgår det at han er kritisk til navnet Hove Music Festival. Gundersen solgte sin gamle festival til Festival Republic i 2008. Han mener i likhet med det britiske firmaet at arrangørene har stjålet navnet fra det originale arrangementet.

- Det var mange som etterlyste en ny Hovefestival, og det er ikke tvil om at mange nå tror at den gamle festivalen har gjenoppstått. De fikk 14-16.000 følgere første dagen da de etablerte Facebooksida. Det hadde de aldri fått hvis de for eksempel hadde kalt den «Tromøy-festivalen» i stedet. Til sammenlikning har Øyafestivalen bare 11.700 følgere i år, sier Gunnufsen til Fædrelandsvennen.

- Vi registrerer at enkeltaktører i festivalbransjen ser sitt snitt til å framheve seg selv og bruse med fjærene på andres festivalers vegne, svarer Toldnæs overfor Dagbladet om Gundersens utspill.

LYSTGASS: Gasspatroner som er ment for å brukes i kremsprøyter ligger strødd utover festivalcampene på Roskildefestivalen i Danmark. Reporter: Sofie Braseth / Video/redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Hove irriterer meg fortsatt

Gundersen ønsker ikke å kommentere påstanden fra Toldnæs. Dagbladet intervjuet festivalveteranen i fjor i forbindelse av oppstarten av Kadettenfestivalen i Sandvika. Da uttalte han seg om Hovefestivalen og hvorfor den ble lagt ned i 2014. Det var for mye fyll blant ungdommen på festivalen og Arendal kommune presset gjennom å øke aldersgrensen på campen fra 16 til 18 år.

- Det som skjedde med Hove irriterer meg fortsatt. Kommunen skuslet den bort ved å øke aldersgrensen på festivalcampen. Vi kunne hatt festivalen ennå dersom vi bare hadde nedskalert litt og kuttet hovedscenen. Musikkengasjert ungdom fortjener en festival, sa Gunnufsen.

Festival Republic ber Dagbladet ta kontakt per e-post, men har ikke besvart henvendelsen.

FLORERER: Tenåringer som sniffer kokain i teltene sine, åpenlyst røyking av marihuana og smugling av MDMA i vagina. Roskildefestivalen i Danmark florerer av narkotiske stoffer. Reporter: Sofie Braseth / Video/redigering: Ørjan Ryland Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/kultur/geena-25-gjemte-mdma-i-underlivet-pa-vei-inn-pa-roskildefestiva... Vis mer