Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Feil å gjøre det enda mer attraktivt å være NRK-ansatt, mener Frp-politiker

Millionlønn, god pensjon og trygge statsjobber: Ber streikende i NRK vise magemål

Sivert Bjørnstad (Frp) reagerer på at NRK-journalister krever mer lønnsøkning enn mannen i gata.

MER ENN MANNEN I GATA: - NRK-journalistene krever sterkere lønnsvekst enn dem som finansierer NRK, og de som finansierer NRK er mannen i gata, sier Sivert Bjørnstad (Frp) til Dagbladet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MER ENN MANNEN I GATA: - NRK-journalistene krever sterkere lønnsvekst enn dem som finansierer NRK, og de som finansierer NRK er mannen i gata, sier Sivert Bjørnstad (Frp) til Dagbladet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) mener NRK-journalistenes lønnskrav viser dårlig gangsyn. I dag gikk 1700 NRK-ansatte medlemmer i Norsk Journalistlag ut i streik for høyere lønn.

- NRK-journalistene krever sterkere lønnsvekst enn dem som finansierer NRK, og de som finansierer NRK er mannen i gata som har fjernsyn hjemme i stua, sier Bjørnstad til Dagbladet.

Noe av det samme sier NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen ifølge Kampanje.

Millionlønn

Bjørnstad mener at lisensen bør reduseres med en tilsvarende sum som det NRK sparer i lønnsutgifter under den pågående streiken.

Han sier at NRK-ansatte har trygge, statlige jobber, bedre pensjoner enn mange av konkurrentene, og at mange av dem allerede tjener svært godt.

- Det er over 70 mennesker i NRK som tjener over en million, sier Bjørnstad.

- Hvorfor er det så alvorlig at NRK-ansatte har millionlønn?

- Fordi de er finansiert av skattebetalerne, og har en helt annet sikkerhet knyttet til jobbene sine, særlig sett opp mot de andre medieansatte særlig i distriktene. Da mener jeg det er feil å gjøre det enda mer attraktivt å være NRK-ansatt, sier Bjørnstad.

Ifølge artikkelen hvor tallet om millionlønn stammer fra, i Medier24, er de fleste på lista redaktører eller andre redaksjonelle ledere.

- Feil, sier NRK-journalistene

- Feil, sier Richard Aune, leder i Norsk Journalistlag i NRK, om kritikken fra Sivert Bjørnstad.

Ifølge Aune er det rom for å gå utenfor LOs og NHOs norm for årets lønnsoppgjør på 2,8 prosent («frontfagsmodellen»), hvis det har vært kraftig effektivisering eller produktivitetsvekst.

- Det er flere grupper som har fått både tre og 3,4 prosent, sier Aune, som mener det er et håpløst argument at over 70 personer i NRK har millionlønn eller mer.

- Dette er sjefene som har nektet oss mer i lønn. Det er ikke de som er ute i gatene og streiker nå, så dette er virkelig å blande snørr og barter, sier Aune til Dagbladet.

Han sier at de streikende ikke ber om å få utliknet forskjellen på 110000 kroner mellom NRK-journalistenes lønn og snittet av de andre store mediene.

- Vi har bare bedt om å få litt mindre forskjeller, sier han, og avviser at NRK-ansatte har bedre pensjoner enn ansatte i de andre mediehusene.

- Umusikalsk

Bjørnstad advarer mot at NRK skal være lønnsledende, noe blant annet Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen og flere andre medietopper har vært kritisk til.

- Hvis NRK blir lønnsledende, blir problemet at de i enda størrer grad suger til seg journalister som jobber i mindre aviser og lokalradioer rundt i landet. I distriktene ser vi at NRK har en enorm dominans, som går på bekostning av andre medier, særlig små lokale og regionale aviser og radiostasjoner, sier Bjørnstad til Dagbladet.

Han mener det harmonerer dårlig med folks oppfatning at NRK-ansatte skal ha en større lønnsøkning enn «folk flest».

- Det er umusikalsk hvis dette skal føre til at lisensbetalerne får økt lisens, sier Sivert Bjørnstad til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media