Millionoverskudd for Datarock

..med 300 000 i offentlig støtte. Men mangler kvitteringer.

KONSERT: Datarock hadde 120 opptredener i 14 land i løpet av i 2009. Her fra Øyafestivalen i Oslo i august 2009. Foto: Nina Hansen
KONSERT: Datarock hadde 120 opptredener i 14 land i løpet av i 2009. Her fra Øyafestivalen i Oslo i august 2009. Foto: Nina HansenVis mer

Datarock var, sammen med metallbandet Enslaved, det første bandet for fikk gleden av Kulturrådets nye praksis med større pengebeløp - fordelt over flere år.

For 2009 og 2010 fikk Datarock tilsammen 600 000 kroner av rådet, for internasjonal lansering av albumet «RED».

Datarock har fått en ikke ubetydelig fanskare i utlandet, og reiste blant annet ut på en lengre turné i Nord-Amerika - i tillegg til flere flere konserter i Norge.

Nå er turneregnskapet for 2009 klart, og det viser et betydelig overskudd.

«Forbehold om inntektene»
Med bokførte inntekter på 2,73 millioner og utgifter på 1,78 milloner, blir overskuddet på snaue 950 000 kroner. Det gir en driftsmargin på solide 35 prosent. Det kommer fram i en rapport fra revisor Gry Kristin Kristiansen.

- I prinsippet er støttemidler fra Kulturrådet regnet med i inntektene, sier Kristiansen.

Men akkurat hvor store inntektene faktisk har vært, kan hun ikke si med sikkerhet. I rapporten står det nemlig:

«Vi har ikke kunnet oppdrive nok dokumentasjon for å kunne verifisere at alle inntekter er kommet med i regnskapet. Vi er derfor nødt til å ta forbehold på inntektene.»

- Det betyr at vi mangler underlag. Det er opp til Kulturrådet å se på hva de vil gjøre med det, sier Kristiansen.

«Sammensatt forklaring»
Fredrik Saroea i Datarock skriver i epost til Dagbladet at revisors merknad har en «naturlig, men sammensatt forklaring» - og peker på at bandet har flere ulike management, eget selskap i USA - og tre ulike bookingbyråer.

- Dette er forhold som gjør at rapportering kan ha stor grad av forsinkelse ved seg. Samtidig er det viktig å understreke at all inntekt selvsagt blir rapportert inn til ligningsmyndighetene.

Saroea skriver også:

- For å sette økonomien vår i perspektiv så hadde Datarock 650 000kr i utgifter på turnering bare i september måned 2010.

Seksjonsleder for musikk i Kulturrådet, Sjur Færøvig, sier manglende dokumentasjon for inntekter vil bli fulgt opp.

- Vi har mottatt revisjonsrapporten, men har ikke ferdigbehandlet den. Hvis det er merknader i rapporten, vil vi følge det opp, sier Færøvig.