Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Millionpris til forfatter for bok med én setning

Mike McCormack er tildelt Den internasjonale Dublin-prisen.

FIKK PRIS: Mike McCormack er tildelt Den internasjonale Dublin-prisen for boka «Solar Bones». Foto: Presse
FIKK PRIS: Mike McCormack er tildelt Den internasjonale Dublin-prisen for boka «Solar Bones». Foto: Presse Vis mer

Ingen store forlag ville utgi den eksperimentelle romanen til forfatter Mike McCormack fra Irland, melder The Guardian, men nå er han tildelt Den internasjonale Dublin-prisen for boka «Solar Bones» (2016), ifølge en pressemelding.

Nordmannen Roy Jacobsen var også blant de ti hovednominerte med en oversatt versjon av boka «De usynlige», men måtte altså «se seg slått» av den 53 år gamle iren.

Prisen er på 100 000 euro, rundt én million kroner. «Solar Bones hylles av juryen som «ambisiøs i form, uredd i stil og språklig full av energi».

Oppsiktsvekkende nok består «Solar Bones» av én lang setning, som flyter over 270 sider, skriver The Guardian. Handlingen tar sted i løpet av én dag, Allesjelersdag, hvor Den katolske kirke minnes de døde. Under Allesjelersdag heter det i overtroen at de døde kan returnere og vandre blant de levende.

Hovedpersonen Marcus er død, men vet det ikke ennå, og sitter ved kjøkkenbordet og venter på at kona skal komme hjem fra jobb, ifølge den svært positive anmeldelsen til The New York Times. I boka blir eksistensielle erindringer, refleksjoner og minner til fortellingen om et liv som ikke forløses av døden.

Nominasjoner til Den internasjonale Dublin-prisen bestemmes av et hundretall bibliotekarer over hele verden, som i år valgte ut hele 150 bøker. Deretter tar en forfatterjury over nominasjonene og plukker ut ti kandidater og til slutt én vinner, som mottar heder, ære og en diger premiepott.

McCormack har en ydmyk plan for pengepremien.

- Jeg skal kjøpe en stol. Stolen jeg pleier å skrive i kollapset i går kveld. Nå tror jeg at jeg skal kjøpe en dyr en, sier forfatteren overfor The Guardian.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media