FORNØYD VINNER: Regissør Arild Andresen (t.v.) og produsent Sigve Endresen er svært fornøyd med å få en av verdens største filmpriser før filmen har rukket å hatt norsk premiere. Foto: Wenche Schjønberg/Scanpix
FORNØYD VINNER: Regissør Arild Andresen (t.v.) og produsent Sigve Endresen er svært fornøyd med å få en av verdens største filmpriser før filmen har rukket å hatt norsk premiere. Foto: Wenche Schjønberg/ScanpixVis mer

Millionpris til «Kompani Orheim» for beste nordiske film

Og «Sønner av Norge» fikk kritikerprisen på filmfestivalen i Gøteborg.

(Dagbladet): Lørdag kveld mottok «Kompani Orheim»-regissør og produsent Arild Andresen prisen for Beste nordiske film og en million kroner under prisutdelingen på filmfestivalen i Gøteborg.

- Man kan ikke gå rundt og forvente en slik pris. Men jeg står veldig inne for filmen. Jeg er stolt av filmen, ikke minst av skuespillerprestasjonene, sier Andresen til NTB.

Prisen på én million svenske kroner deles mellom vinnerfilmens regissør og produksjonsselskap, og er blant de mest verdifulle prisene filmskapere kan vinne.

FORFATTEREN: Tore Renberg har skrevet «Kompani Orheim». Foto: Truls Brekke/Dagbladet
FORFATTEREN: Tore Renberg har skrevet «Kompani Orheim». Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

Samtidig ble «Sønner av Norge» kåret til beste nordiske film av den internasjonale filmkritikerorganisasjonen.

Ekstremt fint skuespill «Kompani Orheim» er en film om oppvekst på 80-tallet.

- Det er en bredt anlagt film som spiller på et stort følelsesmessig register. Samtidig har den mye humor i seg. Nettopp humoren, og det underholdende aspektet, tror jeg gjør det mulig å formidle det mørke i historien, sier vinneren til NTB.

Juryens begrunnelse for å gi prisen til «Kompani Orheim» er som følger:

 Rørt:  En glad og rørt regissør Arild Andresen mottok lørdag kveld den store nordiske filmprisen i Gøteborg. Prisen er på 1 million svenske kroner. Foto: Wenche Schjønberg / Scanpix
Rørt: En glad og rørt regissør Arild Andresen mottok lørdag kveld den store nordiske filmprisen i Gøteborg. Prisen er på 1 million svenske kroner. Foto: Wenche Schjønberg / Scanpix Vis mer

«Prisen for beste nordiske film går til en film som forteller om en familie som lider under farens brutalitet. Vi tror at dette har vært og fortsatt er, den forferdelige erfaringen hos mange barn, å bli moralsk, psykisk og til og med fysisk mishandlet, ofte av sin far, uten å få noen hjelp av sin mor.

Filmens hovedperson, sønnen, lærer seg gjennom hele filmen å trosse og mistro sin far, noe som er meget vanskelig å lære og å forstå for et barn: at en forelder helt egoistisk kan bruke sin makt over et barn for å kue barnets vilje. At forelderen er mislykket.

Takket være et ekstremt fint skuespill av hovedrolleinnehaveren ble vi dypt rørt av å følge den unge hovedpersonen og hans vanskelige opplevelser».

- Fantastisk start Juryen har bestått av den østerrikske regissøren Jessica Hausner, svensk regissør Björn Runge, finsk skuespiller Linda Zilliacus, islandsk festivalsjef Hrönn Marinsdöttir og den norske filmfotografen John Andreas Andersen.
 
- Dette er en fantastisk start for Kompani Orheim! Etter å ha jobbet med filmatiseringen over en femårs-periode, er det enormt tilfredsstillende å motta en stor og viktig pris som Dragon Award like etter verdenspremieren. Nå gleder vi oss stort til å vise filmen for publikum hjemme i Norge, sier regissør Arild Andresen ifølge en pressemelding fra Norsk Filminstitutt.

Han er i Gøteborg sammen med sine to produsenter, Sigve Endresen og Yngve Sæther fra Motlys AS.

- Morsom og rørende Den internasjonale filmkritikerorganisasjonens pris gikk i år til Jens Liens «Sønner av Norge», basert på Nicholaj Frobenius' roman «Teori & Praksis». Filmen er produsert av Christian Fredrik Martin for Friland.

Juryen framhevet at filmen «er en morsom, rørende og kreativ historie om å vokse opp, og som på et utmerket sett anvender seg av musikk for å fange den rette tidsånden og følelsen.

 

VANT OGSÅ: Jens Liens «Sønner av Norge», basert på Nicholaj Frobenius' roman «Teori & Praksis».
VANT OGSÅ: Jens Liens «Sønner av Norge», basert på Nicholaj Frobenius' roman «Teori & Praksis». Vis mer