Frida Kahlo:

Millionrekord: - Ironisk

Frida Kahlos verk «Diego y yo» er ventet å slå rekorder når det nå skal auksjoneres bort.

REKORD: Kunstverket av Frida Kahlo vil med all sannsynlighet sette auksjonsrekord. Foto: Sotheby / AP / NTB
REKORD: Kunstverket av Frida Kahlo vil med all sannsynlighet sette auksjonsrekord. Foto: Sotheby / AP / NTB Vis mer
Publisert

Selvportrettet av ei trist og gråtende Frida Kahlo, med den utro ektemannens ansikt plassert midt i panna hennes, er ventet å sette auksjonsrekorder, når det nå kan bli det mest verdifulle latinamerikanske kunstverket som noen gang er lagt ut for salg.

Sotheby's annonserte onsdag at kunstverket ville bli lagt ut for salg til rundt 30 millioner dollar, nærmere 260 millioner kroner. Det skriver The Guardian.

Hvis sluttsummen blir i nærheten av det, har Kahlos kunstverk knust alle latinamerikanske rekorder. Den tidligere rekorden holdt, ironisk nok, ektemannen Diego Rivera, som er avbildet i panna på Kahlos selvportrett.

- To store ulykker

Forholdet mellom Kahlo og Rivera var viden kjent for sine opp- og nedturer.

De to møtte hverandre første gang i 1922. Hun var da bare 15 år, og falt pladask for den 36 år gamle kunstneren. De møttes igjen i 1928, og giftet seg året etter.

Kahlo skal ha sagt at:

- Jeg har vært utsatt for to store ulykker i livet. Den første da jeg ble kjørt over av en bil. Den andre ulykken var Diego.

Bussulykken tok nesten livet av Kahlo, og påførte hennes livslange fysiske smerter. De emosjonelle smertene kom oftest fra Rivera.

Maleriet «Diego y yo», på norsk «Diego og jeg», ble laget etter at det ble kjent at Rivera hadde vært utro med filmstjernen María Felix. Affæren ble en offentlig skandale.

NY DOKUMENTAR: Netflix kommer 28.september med en ny dokumentar om Britney Spears og kampen hennes mot vergemålet. Video: Netflix Vis mer

Stjernelodd

Maleriet vil være et stjernelodd på Sotheby's salgskveld med moderne kunst i New York i november og vil bli vist i London mellom 22. og 25. oktober.

Auksjonshuset sa at salget igjen vil ha stor betydning for Kahlos ettermæle og latinamerikanske kunstnere, slik det også var da maleriet sist ble solgt på Sotheby's i 1990. Den gang ble det solgt for 1,4 millioner dollar og gjorde Kahlo til den første latinamerikanske kunstneren som solgte for over en million dollar på auksjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer