Millionspill om Flatlands TV2-avgang

Kåre Valebrokk gamblet høyt og sparte trolig ti millioner kroner på ikke å sparke Hallvard Flatland. Frykt for millionerstatning tvang Valebrokk til å holde oppsigelsen av Flatland tilbake.

Hjeltnes folkets favoritt

Per Ståle klar til å ta over

TV2-ledelsen puster lettet ut etter at Hallvard Flatland sa fra seg programlederkontrakten med kanalen. At han ikke fikk sparken, handler om penger. Mye penger.

Internt i TV2 uttrykte Valebrokk nemlig betydelig irritasjon over at han var blitt ført bak lyset av Hallvard Flatland. Utad var han mer moderat i sine kommentarer. En beklagelse fra programlederen var ikke nok til å dempe irritasjonen.

Ville ikke betale

Men Valebrokk visste at dersom han signerte en oppsigelse av Flatland, ville dette brevet utløse et millionkrav mot bedriften. Og Valebrokk var ikke interessert i å betale ett øre mer enn nødvendig til Flatland.

Hallvard Flatland satt nemlig på kanalens mest lukrative lønnsavtale: 1,2 millioner i fastlønn, samt en seerbasert ekstralønn som ved 800000 tilskuere ville utløst enda en million i lønn. Dersom han hadde vært på skjermen alle lørdager i vår- og høstterminen neste år, ville han ha hevet om lag 3 millioner kroner i lønn per år - 800000 mer enn Valebrokk. Med seertall over én million hver uke, ville han ha nådd lønnstaket på fire millioner i året. Men programavdelingen regnet en slik utbetaling som helt urealistisk.

Valebrokk som direktør

Flatlands kontrakt med TV2 skulle vare fram til 1. oktober 2005. Dersom Valebrokk hadde avsluttet den allerede 1. november i år, ville det blitt en rådyr affære. Det visste direktøren Valebrokk .

Han fryktet at Flatland, ved hjelp av sine advokater, ville komme med et krav på over ti millioner kroner.

Et slikt krav ville blitt sporenstreks avvist, men da ville partene måtte møtes i retten. Det ønsket ingen i TV2s ledergruppe.

Valebrokk som redaktør

Samtidig hadde redaktøren Valebrokk gitt sin nyhetsavdeling grønt lys til full kritisk gransking av Flatland-affæren.

Jo mer som kom fram på skjermen, jo mer sannsynlig ville det være at Flatland selv ikke kunne motstå mediepresset. Og Valebrokk, som er regnet som en solid strateg, fikk rett: Før det var gått 24 timer ringte telefonen på Valebrokks kontor. I andre enden var Flatland som sa opp TV2-kontrakten. Og samtidig hadde redaktøren Valebrokk forsvart sin journalistiske ære.

Måtte gå

På direkte spørsmål om det økonomiske motivet svarer Valebrokk først:

- Det vil jeg helst ikke svare på.

Etter å ta tenkt seg om fortsetter han:

- Da min avgjørelse ble tatt onsdag ved 17-tida, var ikke dette en aktuell problemstilling. Da var min avgjørelse, under ytterst sterk tvil, at jeg kunne beholde ham. Men min tålmodighet var da på bristepunktet, sier en sliten Kåre Valebrokk.

I går avslørte VG at Flatland handlet aksjer på børsen for 800000 mens han var programleder for «Fredagsbørsen». Dette var stikk i strid med avtalen.

- Dersom det er riktig, så er bare den saken, isolert sett, nok til at Hallvard Flatland måtte slutte.

- Kan Hallvard Flatland komme tilbake til et TV2 under din kommando ved en seinere anledning?

- På Sørlandet har vi en tradisjon for at torsken må går seg ren - i kum - før vi spiser den. Og jeg er redd at kumoppholdet blir ganske langt når det gjelder Hallvard Flatland, sier TV2-sjef Kåre Valebrokk.

VENNSKAPET SLUTT: Kåre Valebrokk mener Hallvard Flatland bør ta seg en lang pause fra tv-skjermen. Her fra TV 2s høstlansering.