Millionstøtte til countryfestival

Kulturminister Anniken Huitfeldt vurderer å tilby knutepunktstatus til en countrymusikkfestival. Hvilken det blir, er ikke avgjort.

COUNTRYJUBEL: Countrymusikken får endelig sitt statusløft når den i likhet med klassisk musikk, jazz, rock, blues og kirkemusikk snart får sin knutepunktfestival med fast plass på statsbudsjettet. Foto: Sigurd Fandango
COUNTRYJUBEL: Countrymusikken får endelig sitt statusløft når den i likhet med klassisk musikk, jazz, rock, blues og kirkemusikk snart får sin knutepunktfestival med fast plass på statsbudsjettet. Foto: Sigurd FandangoVis mer

||| —Vi skal i gang med å evaluere knutepunktinstitusjonene, og samtidig vurderer vi å gi knutepunktstatus til en countrymusikkfestival, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

Hun utdyper:

—Det finnes like mye kvalitetsmusikk innen country som innen rock, jazz, klassisk musikk, kirkemusikk og blues - musikkformer som har knutepunktinstitusjoner i dag.

- Å gi knutepunktstatus til en countrymusikkfestival vil for det første være i tråd med vår politikk om å bekjempe sjangerdiskriminering i musikken, og dessuten bidra til kompetanseheving også innen denne sjangeren, sier ministeren,

Evaluerer
Huitfeldts utspill kommer i forbindelse med at Kulturdepartementet om kort tid går i gang med å evaluere dagens knutepunktinstitusjoner.

I første omgang skal Moldejazz, Olavsfestdagene i Trondheim og Kortfilmfestivalen i Grimstad vurderes i forhold til hvordan de oppfyller kriteriene for knutepunktstatusen.

Huitfeldt vil overlate den kunstneriske vurderingen av knutepunktinstitusjonene til Kulturrådet, og la departementet stå for det øvrige evalueringsarbeidet.

—Evalueringsopplegget skal vi utarbeide i dialog med paraplyorganisasjonen Norske Festivaler og de berørte institusjonene. Men det er klart at vi kommer til å legge spesiell vekt på det ansvaret knutepunktfestivalene har i å være en ressurs for andre festivaler innen det samme feltet, sier hun.

Mister status?
—Kan evalueringen innebære at noen av dagens knutepunktinstitusjoner mister statusen, og dermed den faste plassen på statsbudsjettet?

—Knutepunktstatus er ikke noe som utstedes på ubestemt tid. Hele hensikten med evalueringen er at det skal være mulig for andre aktører enn de nåværende knutepunktinstitusjonene å oppnå knutepunktstatus. Og vi ønsker i utgangspunktet bare én knutepunktinstitusjon innen hvert felt, selv om festspillene i Bergen, Harstad og Elverum alle kan sies å være viet klassisk musikk.

EVALUERER: Kulturminister Anniken Huitfeldt vil evaluere knutepunktinstitusjonene og samtidig gi knutepunktstatus til en countrymusikkfestival.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EVALUERER: Kulturminister Anniken Huitfeldt vil evaluere knutepunktinstitusjonene og samtidig gi knutepunktstatus til en countrymusikkfestival. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

—Når kommer resultatet av evalueringen?

—Jeg håper å kunne legge den fram om et års tid.

—Samtidig som vi får vite hvilken countrymusikkfestival som får knutepunktstatus?

—Nei, vi har noen kandidater, og den avgjørelsen behøver ikke nødvendigvis å vente så lenge.

En gledens dag
Roger Wernerson, leder i Norsk Countrymusikk Forbund, er godt fornøyd med Huitfeldts knutepunktutspill.

—En gledens dag. Det er på høy tid at countrymusikken får den statusen den har krav på i forhold til andre musikksjangre, sier han. Wernerson nevner countryfestivalene i Breim, Seljord og Vinstra som klare knutepunktkandidater, mens artisten G. Thomas nevner Breim, Skjåk og Vinstra som gode knutepunktalternativer.