Millionstøtte til vågal Pia Tjelta-film

Provoserende sex i regidebut.

(Dagbladet.no): Filmfondet har i dag besluttet å gi ni millioner kroner i støtte til filmen «5 løgner» - langfilmdebuten til regissør Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen.

Pia Tjelta, Kim Sørensen, Henrik Rafaelsen og Charlotte Frogner har større roller i filmen.

- Krutzkoff Jacobsens første langfilm er poetisk og stillferdig. Likevel vil filmen kunne opprøre en del publikummere med sine ublyge seksuelle scener, sin svarte humor og sin bittersøte kynisme, sier langfilmkonsulent Nikolaj Frobenius til Filmfondets hjemmesider.

Tragisk komedie

Filmen er et portrett fra tapernes Norge, om den mislykkede supermarkedklovnen Ulrik, den ulykkelig forelskede og handikappede Kristin og den østeuropeiske postordrebruden Erna.

- Tilfeldig at postordrebruden, som attpåtil skal kastes ut fra Norge, heter Erna?

- Nei. Eller kanskje var det rett og slett ubevisst fra min side. Men manuset ble jo påbegynt da Erna Solberg var kommunalminister og ansvarlig for utkastingen av uønskede innvandrere, flirer Krutzkoff Jacobsen.

- Filmen er en slags komisk tragedie, eller tragisk komedie. Den handler om mennesker som - i likhet med resten av oss- vil lykkes, men som lyver for seg selv, og derfor ikke kommer noen vei, sier han til Dagbladet.no.

STJERNE I NY FILM: Pia Tjelta spiller flyktningen Erna, som skal kastes ut av landet, i «5 løgner». FOTO: ELISABETH SPERRE ALNES
STJERNE I NY FILM: Pia Tjelta spiller flyktningen Erna, som skal kastes ut av landet, i «5 løgner». FOTO: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

Provoserende sex

Regissøren har tidligere skapt debatt. I fjor høst publiserte han en kronikk i Dagbladet titulert «Slappheten i norsk film», der han blant annet skrev at «kvalitetsproblemet i norsk film at det er alt for mange slappinger som tar penga fra dem som virkelig har noe å fortelle. Fuck dem, og fuck dem som støtter dem!».

Krutzkoff Jacobsen innrømmer at han nå er redd for å ikke lage noen god film.

- Dette er en av de mest krevende kunstnerjobbene man kan ha. Man må beherske regi, ha visse evner innen bildekunst, ha en organisatorisk gave, samt å ville fortelle noe som kan underholde eller gi folk noe. Jeg gir faen i om jeg kommer med på festivaler eller får priser. Men lager jeg en film som folk kan glede seg over eller få utbytte av, er jeg fornøyd.

I 2003 vant han Teddyprisen for kortfilmen «Fremragende timer» under Berlinalen. Filmen - som hadde homofil sex med en mindreårig som tema - ble imidlertid ikke vist av Oslo Kinematografer.

Også «5 løgner» kommer til å inneholde sexscener som trolig vekker oppsikt.

- Ja, her er det folk som blir tatt både i eneren og i toeren, flirer regissøren.

Innspillingen av filmen starter til sommeren, og antatt premiere er våren 2007.

FÅR MILLIONSTØTTE: Regissør Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen får ni millioner i støtte.