Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Millionsuksess for norske filmer

Eksportverdien mer enn doblet på fire år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 2005 solgte norske filmer for 16,2 millioner kroner på det utenlandske markedet, melder Dagens Næringsliv. PricewaterhouseCoopers har utarbeidet tallene i en rapport for Norsk Filminstitutt.

Eksportverdien for norsk kinofilm har doblet seg sammenliknet med 2002, da den var på 7,4 millioner kroner.

- Det er ingen tvil om at norsk film har blitt mer interessant i utlandet. I 2005 hentet 25 prosent av norske filmer inn over én million kroner hver i utenlandsmarkedet, og det er jo veldig bra, sier rådgiver Arild Kalkvik i PricewaterhouseCoopers.

«Slipp Jimmy Fri» er en av filmene som nå gjør det bra. Så langt har den solgt 70 kopier bare i Sverige, noe som er ny, norsk redkord.

- Animasjonsfilm reiser gjerne bedre over landegrensen fordi den er dubbet, men også filmer som «Den brysomme mannen» og «Uro» rapporteres å selge godt på det utenlandske markedet, forteller Kalkvik.

Jan Erik Holst, direktør i utenlandsavdelingen til Norsk Filminstitutt, tror økningen har sammenheng med at man har blitt flinkere til å markedsføre filmene via større festivaler.

- Siden 2003 har vi i større grad konsentrert oss om de store festivalene i Cannes, Berlin, Toronto og Venezia. De ferske eksporttallene viser at vi er på god vei og jeg tror den gode utviklingen også har sammenheng med at det er flere filmer på markedet og en større bredde i repertoar, stil og form. Samtidig er flere filmagenter flike til å knytte til seg salgsagenter på et tidligere tidspunkt, sier han til Dagens Næringsliv.

Les mer i Dagbladet.nos filmbase:

TREFFSIKKER FILM: «Slipp Jimmy fri» har satt norsk rekord i Sverige, og er en av flere filmer som bidrar til eksportveksten. FOTO: FILMWEB
TREFFSIKKER FILM: «Slipp Jimmy fri» har satt norsk rekord i Sverige, og er en av flere filmer som bidrar til eksportveksten. FOTO: FILMWEB Vis mer

• Slipp Jimmy Fri