Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Milliontap for Norske Gram

TRONDHEIM (Dagbladet): Det TV2-eide plateselskapet Norske Gram gikk i fjor med et underskudd på ti millioner kroner. Et betydelig konsernbidrag må til for å holde liv i selskapet, som vil fortsette å satse på norske artister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette betyr at vi har fått oss en skikkelig smell, men vi har eiere med et langsiktig perspektiv på det de gjør. Jeg har fått styrets forsikring om at de er villige til å stå løpet videre, sier Norske Gram-direktør Arve Løberg til Dagbladet.

Han forklarer det store underskuddet med tre forhold:

  • Det er foretatt en kraftig nedskrivning av varelageret.
  • Det er brukt svært mye penger på å satse på norske artister.
  • Man mistet tidlig i 1997 avtalen om å distribuere plater for det danske selskapet CMC.

I 1996 utgjorde denne avtalen, med storsalg av blant andre Smokie og Kenny Rogers, en omsetning på 15 millioner kroner.

Tapsprosjekt

Norske Gram-året 1997 var et år uten en ny D.D.E.-utgivelse. Gode salgstall for Postgirobygget og Björn Afzelius kunne ikke veie opp for tapsprosjekter som den siste plata til Claudia Scott, «VM på ski»-CD-en og debutantene Glenn Gulli, Camilla Harket og Ole Jørgen Grønlund.

- Det er dyrt å satse på norske artister, og vi har brukt vanvittig mye penger på å kjøre opp en del debutanter. Dette er en langsiktig prosess, der du av og til går på trynet, sier Arve Løberg.
- Hva betyr det store underskuddet for selskapets videre drift?

- Vi må sørge for å forbedre resultatet i 1998. Det kan ikke fortsette sånn.
- Betyr det ingen flere debutanter?

- Nei, vi skal gi ut en ny debutant allerede i mars, men det er klart vi må ta mindre risiko enn hva vi har gjort. Vi må bli mer treffsikre og ha en bedre kvalitetssikring, sier Arve Løberg.

D.D.E.-hjelp

Han kan få skikkelig drahjelp når D.D.E. kommer med sin nye plate i april i år. En ny salgssuksess vil være av uvurderlig betydning for plateselskapet.

- Vi har veldig store forhåpninger til D.D.E. De solgte mye sist, og D.D.E.-suksessen er en viktig del av Norske Gram. Samtidig har vi vært rimelig realistiske i budsjetteringen i forhold til den nye plata, sier Arve Løberg.

Advokat Per Schrader-Nielsen, som er leder for TV2s juridiske avdeling og styreformann i Norske Gram, sier at ledelsen i plateselskapet har styrets fulle tillit.

- Vi satser for fullt videre. Det er ikke noe som tilsier at vi skal gjøre noe annet, men selskapet må komme med et positivt resultat inneværende år, sier Schrader-Nielsen.

Den totale omsetningen for Norske Gram var i fjor på cirka 40 millioner kroner. Det er vel ti millioner mindre enn i 1996, da selskapet hadde et lite overskudd på cirka 100 000 kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!