Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Milliontilbudet er forbannet merkelig

Stieg Larsson-enka avviser at arvestriden er over.

SKEPTISK: Eva Gabrielsson, enka etter Stieg Larsson, er skeptisk til at Larssons far og bror kommer med tilbud via media. 
Foto: Olle Sporrong
SKEPTISK: Eva Gabrielsson, enka etter Stieg Larsson, er skeptisk til at Larssons far og bror kommer med tilbud via media. Foto: Olle Sporrong Vis mer

|||Les også:
Tilbyr 20 millioner til Stieg Larssons enke

(Dagbladet.no): Konflikten mellom Eva Gabrielsson, enka etter Stieg Larsson, og forfatterens far Erland (74) og bror Joakim (51) har vært kulturverdens mest omtalte arvestrid i flere år.

I går så det tilsynelatende ut som om det var en liten bevegelse i den fastlåste krangelen. Erland og Joakim tilbød nemlig Gabrielsson 20 millioner svenske kroner, gjennom et intervju i Svenska Dagbladet.

Til Dagbladet.no sier imidlertid Gabrielsson at hun er skeptisk til utspillet.

- Det er forbannet merkelig at dette skal gå via mediene. Mediene er ikke noe forhandlingsverktøy. Hverken jeg eller min advokat har hørt noe som helst, sier hun til Dagbladet.no.

Ikke gift
Gabrielsson var Larssons samboer i 32 år. De to var ikke gift, og uten gyldig testamente har hele arven gått til forfatterens familie.

Svenska Dagbladet har beregnet at far og sønn Larsson i Umeå foreløpig har fått 130 millioner kroner i royalties for bøkene som er solgt.

Like mye er på vei for bøker som ennå ikke er solgt, i tillegg til inntekter fra filmsalg og framtidig salg av rettighetene til Hollywood.

Gabrielsson understreker at det uansett ikke er pengene som er viktigst for henne.

- Helt siden sommeren 2005 har jeg og min advokat foreslått en ordning der Erland og Joakim får mesteparten av pengene. For meg handler dette om at rettighetene til bøkene forvaltes rett, sier hun.

- Ikke tilfeldig
I intervjuet med Svenska Dagbladet påstår Joakim at de ikke har snakket med Gabrielsson på fem år.

- Vi orker ikke å vente fem år til. Vi må komme oss videre, sier han.

Også dette stiller Gabrielsson seg undrende til.

- Vi kom med første forslag høsten 2005. Min advokat og jeg traff også Joakim i januar 2008. Det er rett og slett ikke sant at vi ikke har snakket sammen, sier hun.

- Hvorfor kommer dette tilbudet nå, tror du?

- Som sagt vet jeg ikke hva dette handler om. Jeg tror nok ikke timingen er tilfeldig, men jeg skjønner ikke helt hvorfor det kommer nå, sier hun.

Nest mest solgt
Etter hvert som bøkene og den første filmen om hackeren Lisbeth Salander og journalisten Mikael Blomkvist sprer seg, har de juridiske arvingene fått et voldsomt påtrykk fra media over hele verden om arvestriden og forfatterens etterlatte samboer som ikke får fem øre.

Og historien om den norske pengeinnsamlingen til Eva Gabrielsson går også over hele kloden.

I fjor var Stieg Larsson nest mest solgte forfatter i hele verden.

Bøkene har solgt over 20 millioner eksemplarer i Europa, hvorav 3,5 millioner i Sverige.

I et utkast til testamente fra 1977 før Larsson dro på et risikofylt oppdrag i Etiopia, skrev han at Kommunistiska arbetareförbundet i Umeå skulle arve «rene penger» etter han.

Ny arvelov istedenfor penger
Men partiet har frasagt seg alle biderag på grunn av arvestriden. Partiet, som nå heter Socialistiska partiet, har isteden krevd en lovendring som skal ivareta interessene til Eva Gabrielsson og andre rettsløse samboere.

Gabrielsson varsler at hun kommer med bok om Larsson, og den fastlåste arvestriden.

- Forhåpentlig kommer den ut før sommeren til neste år, forteller hun til Dagbladet.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media