KOMMENTARER

Milslukerens bibel

Femmila er nasjonens slitesterke sjel. Nå i bokform, klassiske presentert med innlagte suppestasjoner.

FELLESPRAT:  Forfatter Thor Gotaas,  gullvinner fra 1986-OL Ole Ellefsæter og selveste Oddvar Brå og Vegard Ulvang var gullpanelet under lanseringen av boka "Femmila" i Gyldendals lokaler onsdag.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FELLESPRAT: Forfatter Thor Gotaas, gullvinner fra 1986-OL Ole Ellefsæter og selveste Oddvar Brå og Vegard Ulvang var gullpanelet under lanseringen av boka "Femmila" i Gyldendals lokaler onsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Norge smører med rødt, går på hvitt og håper på blått føre. I går ble nok et viktig kapittel innen norsk vinteridrettshistorie presentert med boka «Femmila - skisportens manndomsprøve» ført i entusiastisk penn av Thor Gotaas. Gotaas er folkeminnegransker og forfatter, et unikum innenfor kunsten å fortelle levende om norsk skihistorie.

Forfatteren har tidligere blant annet utgitt «Skimakerne - historien om norske ski» og «Først i løypa - historien om langrenn i Norge» i tillegg til bøker om løping og tatere.Han er en human skrue som brenner for å øse av sin kunnskap med godt humør, og ikke minst makter han å sette så vel femmila som taternes historie inn i en samfunnsmessig kontekst som gjør at det han formidler blir allmennfag.

Gotaas brukte sin tilmålte idealtid på fem minutter til en innføring i manndomsprøvens historie, som startet opp med en annonse i desember 1886 i Norsk Idrætsblad, fulgt opp i november 1887 der teksten var: «Hvis vejret ikke er til hinder anholdes det til tidligere averterende 50 kilometerrend den 7. februar 1888 ved Kristiania». Gotaas svingte også innom viktige suppestasjoner som omfattet hvordan legendariske Thorleif Haug laget smurning ved å smelte grammofonplater: - Han hørte på musikken først og smeltet om dem som var dårligst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer