FELLESPRAT:  Forfatter Thor Gotaas,  gullvinner fra 1986-OL Ole Ellefsæter og selveste Oddvar Brå og Vegard Ulvang var gullpanelet under lanseringen av boka "Femmila" i Gyldendals lokaler onsdag.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FELLESPRAT: Forfatter Thor Gotaas, gullvinner fra 1986-OL Ole Ellefsæter og selveste Oddvar Brå og Vegard Ulvang var gullpanelet under lanseringen av boka "Femmila" i Gyldendals lokaler onsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Milslukerens bibel

Femmila er nasjonens slitesterke sjel. Nå i bokform, klassiske presentert med innlagte suppestasjoner.

Kommentar

Norge smører med rødt, går på hvitt og håper på blått føre. I går ble nok et viktig kapittel innen norsk vinteridrettshistorie presentert med boka «Femmila - skisportens manndomsprøve» ført i entusiastisk penn av Thor Gotaas. Gotaas er folkeminnegransker og forfatter, et unikum innenfor kunsten å fortelle levende om norsk skihistorie.

Forfatteren har tidligere blant annet utgitt «Skimakerne - historien om norske ski» og «Først i løypa - historien om langrenn i Norge» i tillegg til bøker om løping og tatere.
Han er en human skrue som brenner for å øse av sin kunnskap med godt humør, og ikke minst makter han å sette så vel femmila som taternes historie inn i en samfunnsmessig kontekst som gjør at det han formidler blir allmennfag.

Gotaas brukte sin tilmålte idealtid på fem minutter til en innføring i manndomsprøvens historie, som startet opp med en annonse i desember 1886 i Norsk Idrætsblad, fulgt opp i november 1887 der teksten var: «Hvis vejret ikke er til hinder anholdes det til tidligere averterende 50 kilometerrend den 7. februar 1888 ved Kristiania». Gotaas svingte også innom viktige suppestasjoner som omfattet hvordan legendariske Thorleif Haug laget smurning ved å smelte grammofonplater:
- Han hørte på musikken først og smeltet om dem som var dårligst.

Men, de 542 sidene er noe langt mer enn smilende. Vi møter norske, svenske, russiske og ikke minst finske storheter som forteller om oppvekst, trening og slit på en måte som gjør at vi fortsatt skimter Juha Mieto og Sixten Jernbergs frostrøyk mellom linjene.
Vi, som kan skilte med sisteplass i Eidsvoll-rennet i 1968, kom med et par gledestårer da fiskebeinrøsten, Ole Ellefsæter (74), dro slageren «Alle kluter til» («I Grenoble ska vi slå dekk...)».

Gullvinner Ellefsæter fortalte også hvordan han som ung gutt trente opp viljen: - I 1958 hørte jeg et foredrag på Hamar med rikstrener Kristen Kvello, som sa at viljen kunne trenes opp. Da bestemte jeg meg for heretter å gjøre alt mor ba meg om.
Ved Oles side satt et par andre som også kan formidle svett fagkunnskap om hvordan det er å gå fem mil på ski, Oddvar Brå og Vegard Ulvang. Brå sa at hans beste femmil var da han endte på niendeplass. Sånt likes.

I et fullsatt auditorium i Gyldendal-huset satt det tett med treskihoder. Men vi var ikke bare folk med grått hår som, ja, falt i staver. Forfatter Gotaas er også historielæreren som ikke klarte å oppdrive en morgenvikar. Derfor ble klassen hans invitert med på en diagonal historietime. I Veikko Hakulinens ånd.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.