SLAKTET: Mimir Kristjanssons røverroman har fått slakt i Morgenbladet. Det gjorde forfatteren sur. Illustrasjon: Bokomslag / Kagge
SLAKTET: Mimir Kristjanssons røverroman har fått slakt i Morgenbladet. Det gjorde forfatteren sur. Illustrasjon: Bokomslag / KaggeVis mer

Mimir Kristjanssons røverroman ble slaktet

- Selvfølgelig ble jeg dritsur, sier forfatteren, og tok til motmæle

(Dagbladet): - Å late som om jeg tar en sånn anmeldelse som nå er kommet i Morgenbladet med enorm ro og verdighet, er bare tull. Selvfølgelig ble jeg dritsur, sier Mimir Kristjansson. Han har akkurat gitt ut boka «Vestkanttroll», som beskrives som en røverroman og en ellevill innside-beretning fra norsk politikks innerst sirkel.

Morgenbladet har anmeldt boka, i ikke særlig rosende ordelag.

- Jeg er ikke sikker på at min bok er veldig bra, men jeg er sikker på at den ikke er så dårlig, sier Mimir Kristjansson, til daglig nyhetsredaktør i Klassekampen.

Brutt regelen

At forfattere ikke skal svare på anmeldelser de har fått, er en uskreven regel som blir brutt i ny og ne. Kristjansson sier han aldri har forstått denne regelen, og at han ikke kunne dy seg denne gangen. Han måtte ta til motmæle.

Sist gang det ble oppstuss om dette, var da Hanne Kristin Rohde i vår kritiserte bokanmelderne og deres bruk av terningkast. Da hadde hun selv fått terningkast to i VG.

OPPSUMMERER: Mimir Kristjansson mener han har utført en bragd, å lage en bok som er hundre prosent bæsj. Foto: Nina Hansen
OPPSUMMERER: Mimir Kristjansson mener han har utført en bragd, å lage en bok som er hundre prosent bæsj. Foto: Nina Hansen Vis mer

Mimir Kristjansson oppsummerer på sin egen Facebookside hvorfor han er fornøyd med Morgenbladets anmeldelse i fem punkter. Et av dem lyder som følger:

«Den inneholder ikke ett eneste positivt ord, hvilket betyr at jeg har utført en tross alt ganske vanskelig bragd: Å lage en bok som er hundre prosent bæsj.»

Han regner også mer at boka hans ble for smal for Morgenbladets anmelder.

- Egentlig syns jeg den anmeldelsen er lett å ryste av seg. Jeg føler kritikken er lite treffende. Og når man gir ut en tøyseroman, kan man ikke forvente at Morgenbladet klapper det på ryggen. Jeg skal bli ordentlig sur hvis de gir hovedoppgaven min en dårlig anmeldelse. Hvis den en gang kommer.

Får trøst

Han er mer spent på hva slags andre anmeldelser han får. At det svir mer om han får en tre'er i Dagbladet.

Det mangler ikke på støttende kommentarer under Kristjanssons innlegg.

«Trøst: Morgenbladet regner enhver skjønnlitterær utgivelse som en personlig fornærmelse.» Skriver Tom Egeland.

- Morgenbladet må jo få skrive som de vil – og jeg abonnerer på avisa jeg – men jeg tror ikke vi har helt likt litteratursyn, sier Kristjansson.