Min bok om Breivik-saken

Det hadde vært fint om mine kritikere kunne vente med å sable den ned til den er ferdig skrevet.

LITT TIDLIG? «Det er fint at min kommende bok ser ut til å tiltrekke seg en del oppmerksomhet, men det hadde vært enda bedre om mine kritikere kunne vente med å sable den ned til den er kommet ut», skriver Peder Jensen. Skjermdump fra «Gates of Vienna», der han gjesteblogger. Foto: Faksimile / NTB Scanpix
LITT TIDLIG? «Det er fint at min kommende bok ser ut til å tiltrekke seg en del oppmerksomhet, men det hadde vært enda bedre om mine kritikere kunne vente med å sable den ned til den er kommet ut», skriver Peder Jensen. Skjermdump fra «Gates of Vienna», der han gjesteblogger. Foto: Faksimile / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Dagbladet dedikerte den 16. juni en hel leder til min kommende bok om Breivik-saken som man må anta var skrevet av enten sjefredaktør John Arne Markussen eller politisk redaktør Marie Simonsen.Jeg vet ikke sikkert om Breivik er strafferettslig tilregnelig fordi jeg aldri har møtt ham og dessuten er i tvil selv. Men de første rettspsykiaterne som undersøkte ham kom til at han er utilregnelig. Etter rettssaken har forsvarer Geir Lippestad i sin bok gått overraskende langt i å antyde at Breiviks egne forsvarere også trodde det samme. Det var og er betydelig tvil om hans tilregnelighet, og vanlig norsk juridisk praksis inntil 2012 skulle da tilsi at han ble kjent utilregnelig. Dommen om tilregnelighet kom fordi domstolen satte til side tidligere rettspraksis og ga etter for mediepress, blant annet fra Dagbladet.

Angående politiet og deres «utvilsomt rettmessige etterforskning» vil jeg gjøre oppmerksom på at jeg selv frivillig tok kontakt med norske politimyndigheter to ganger sommeren 2011, på et tidspunkt da de ikke kjente min identitet. Jeg aksepterte altså at jeg var en av veldig mange personer de kunne tenkes å ville snakke med.Men det er en forskjell mellom å avhøre noen og å storme inn i boligen til en person uten kriminelt rulleblad for å beslaglegge hans eiendeler, uten å ha noen form for siktelse, støtte av en domstol eller det minste fnugg av bevis som kunne antyde at denne personen hadde vært aktivt involvert i en kriminell handling, i den gjeldende saken eller i noen annen sak. I en vestlig rettsstat skal man være uskyldig inntil det motsatte er bevist. Det burde være unødvendig å påminne redaksjonen i en større avis om dette.

Det er positivt at avisas skribent Inger Merete Hobbelstad framhever at «ytringsfriheten er noe som krever prinsipiell tenkning» og innebærer at man må tåle å høre argumenter man misliker eller er uenig i. Det er mer skuffende at Dagbladets kulturredaktør Geir Ramnefjell avfeier Fritt Ords stipend som «svært oppsiktsvekkende». Han hevder at jeg «anses som en konspirasjonsteoretiker». Av hvem, og med hvilken rett?Ramnefjell har før sammenliknet meg med Mohyeldeen Mohammad, som mener at Norge er i krig med muslimer og støtter at homofile skal steines til døde. Foran tusenvis av muslimer på Universitetsplassen i Oslo kom han i 2010 med en dårlig skjult trussel om terrorangrep på grunn av såkalt hets mot islam, samt støttet drap på norske soldater i Afghanistan.

Det er fint at min kommende bok ser ut til å tiltrekke seg en del oppmerksomhet, men det hadde vært enda bedre om mine kritikere kunne vente med å sable den ned til den er kommet ut. Den er ikke ferdig skrevet. Jeg er nå i god dialog med et forlag basert i New York, men har ikke underskrevet kontrakt om publisering ennå.Et mulig argument mot at Fritt Ord skulle støtte min bok «Witness to Madness» er at selv om den er skrevet av en nordmann om en norsk sak så skrives den i utgangspunktet på engelsk. Imidlertid er det ikke noe i veien for at boka også kan komme ut i norsk utgave etterpå, dersom det finnes interesse for dette og et forlag villig til å gi den ut. En del av grunnlagsmaterialet er allerede på norsk, uansett.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.