Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt

Min datter, du er god nok

Allerede på fødestua, når du trekker ditt første pust utenfor mammas kropp, ser jeg på den lille figuren din og innser én ting, du er perfekt som du er.

IKKE LETT: Kris Munthe har skrevet brev til sine døtre for å fortelle dem at de er gode nok som de er. Men lett blir det ikke. Foto: Kris Munthe
IKKE LETT: Kris Munthe har skrevet brev til sine døtre for å fortelle dem at de er gode nok som de er. Men lett blir det ikke. Foto: Kris Munthe Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du er god nok, samme hva du måtte oppnå av karakterer på skolen, evner på håndballen eller av popularitet i den sosiale kretsen din. Og god nok har du vært fra starten av, selv før du begynte å utrette noe som helst her i livet.

Jeg skulle så inderlig ønske at jeg kunne si at det blir lett, men det blir det ikke. Og jeg føler meg litt maktesløs som pappa, for hvordan skal jeg gjøre deg i stand til å tåle alt det du skal måtte gå igjennom?

SKRIVER TIL SINE DØTRE: Kris Munthe.
SKRIVER TIL SINE DØTRE: Kris Munthe. Vis mer

På ungdomstrinnet opplever tre av ti ungdom tanker om at «alt er slit» og at de har for store bekymringer. På videregående er det gått opp til fire av ti med slike opplevelser. Og fra 15-16 årsalder har én av fire jenter depressive symptomer (Ungdata: 2016).

Hvordan kan jeg formidle til deg at det blir bedre? Selv om ungdomsårene føles som evigvarende, så finnes det en tid etter. Jeg har selv hatt det vanskelig når jeg måtte finne ut av hvem jeg var, dager der jeg nesten ikke klarte å se meg i speilet fordi jeg ikke likte det jeg så. Der framtida føltes lang og mørk. Men følelser stabiliserer seg, og du vil oppdage hvem du er og hva du står for. Du vil bli tryggere på deg selv. Og det blir bedre.

Hele 40 prosent av jenter på 16 år har fått uønskede seksuelle kommentarer på internett. 15 prosent av jentene i alderen 15-16 år har sendt nakenbilde av seg selv til andre (Barn og medier: 2016).

Hvordan hjelper jeg deg å forstå at kroppen din er bare din? Du bestemmer over den. Og at den er vakker og unik, uavhengig av andres utseende, men at du alltid vil kunne finne noen som er «vakrere» enn deg dersom du leter etter det. Noen du kan konkurrere mot. Ikke gjør det. Du er god nok.

36 prosent av både jenter og gutter i alderen 15–16 år har opplevd at noen har vært slemme mot dem eller mobbet dem på internett, spill eller mobil (Barn og Medier: 2016).

Hvordan lærer jeg deg at ingen har rett til å trakassere eller snakke nedsettende om deg? At ingen kan få definere hvem du er. At på samme måte som noen vil gjøre urett mot deg, så finnes det et enda større antall mennesker som du kommer til å møte, som bare vil deg vel. Mennesker som bare har fint å si om deg. Du kommer til å treffe mange flotte personer i løpet av ditt liv, venner og kjente som gjør livet verdt å leve. Nå ser jeg at du tar dine første steg, at du synger for full hals som om du var hovedrolleinnehaver i prinsessefilmen du elsker, kler deg i kjole og gråter hver gang du bygger med treklossene dine fordi du ikke klarer å stable dem riktig. Det går bra, vi bygger dem opp igjen sammen.

Jeg ser bekymringene dine og får vondt av gråten din på første levering i barnehage, for så å se selvstendigheten og stoltheten din som førsteklassing. Du er alene, men likevel ikke. Jeg er der.

Mer enn åtte av ti ungdommer er fornøyde med foreldrene sine og opplever dem som viktige støttespillere i livet sitt (Ungdata: 2016). Og jeg skal være en av dem som er viktige for deg.

Jeg heier litt mindre på håndballkampen. Vi feirer heller tapet med iskrem etterpå, det er viktig for meg å vise at det ikke bare handler om å vinne. Den treeren på prøven i samfunnsfag, den blir fort historie målt mot alt annet du utretter i livet ditt. Og det finnes en verden utenfor mobilskjermen. Jeg skal dra deg med både til skog og fjells innimellom, sånn at du får føle på roen og verdien av å ta en pause fra alt.

Jeg er ikke uten håp for din framtid, men jeg ser hvor viktig det er at jeg viser deg at du er god nok som du er, og jeg skal lære deg noe viktig. Det er lov til å gjøre feil. Ingen er perfekte. Og for meg vil du alltid være god nok uavhengig av hva du ønsker å oppnå i ditt liv.