FORTELLER: Vanessa Nicolson forteller om hvordan hennes datters død fikk henne til å gjøre noe hun angret bittert på i ettertid. Foto: Quartet Books
FORTELLER: Vanessa Nicolson forteller om hvordan hennes datters død fikk henne til å gjøre noe hun angret bittert på i ettertid. Foto: Quartet BooksVis mer

- Min datters død fikk meg til å gjøre noe grusomt på Facebook

Mistet datteren i en drukningsulykke.

(Dagbladet): I 2008 mistet den engelske forfatteren Vanessa Nicolson sin 19 år gamle datter Rosa i en drukningsulykke da hun fikk et epilepsi-anfall på en svømmetur.

I månedene etter datterens død benyttet Nicolson seg ofte av datterens Facebook-profil for å finne trøst. Men en dag gjorde hun noe hun skulle komme til å angre bittert på. Det forteller hun selv i et utdrag av den nye boka hennes, et utdrag som først ble publisert av The Guardian.

Ti måneder før sin død møtte nemlig Rosa en ung mann ved navn Adam. De to studerte sammen ved samme universitet, og ble raskt kjærester. De hadde også planer om å flytte sammen.

«Manisk»

Men seks måneder etter datterens død, da Nicolson igjen var logget på Facebook med hennes profil, oppdaget hun at Adam var i et forhold med en annen kvinne.

I sin daværende tilstand, som hun selv beskriver som «manisk», klarte hun ikke å kontrollere seg.

- Jeg følte en ubeskrivelig smerte, som om min datters liv ikke hadde betydd noen ting for Adam, og at han bare hadde byttet henne ut med en annen. Sammen med sorgen og smerten kom en voldsom vrede. Jeg tenkte at 'det skulle ha vært Rosa'. Før jeg tenkte over hva jeg gjorde, hadde jeg skrevet en beskjed, forteller hun.

Under statusoppdateringen til Adam, han og den nye kvinnen hadde utvekslet flere meldinger, skrev hun følgende:

«Synes du ikke det var litt for tidlig å bli forelsket igjen?»

Snakket ut

Umiddelbart etter å ha skrevet den korte meldinga fikk hun panikk. Hun visste at Adam ville se at dette var skrevet med hans døde kjærestes konto, og ved siden av et bilde av henne.

Likevel fikk hun seg ikke til å slette den. I stedet la hun seg, og etter en søvnløs natt sendte hun Adam en tekstmelding der hun beklaget det som hadde skjedd. Svaret hans gjorde det ikke enklere for henne.

«Det er en forferdelig ting du har gjort. Du vet hva jeg har vært igjennom», skrev han.

Dette skjedde for åtte år siden, og de to har ikke hatt kontakt etter det. Inntil nylig. Nicolson skriver at hun tok mot til seg og inviterte Adam på besøk.

De to fikk snakket ut, og han tilga henne overtrampet selv om han fortalte at det hadde vært vanskelig. De lo til og med litt av det hele.

De ble til og med enige om at det var en type ting Rosa kunne gjort.