Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Min dings forstår meg ikke

Dårlig nytt for introverte: Framtidas informasjonsteknologi er stemmestyrt.

SKAL OPPGRADERE SIRI: Apple-sjef Tim Cook vil trolig presentere en ny og kraftig forbedret utgave av den stemmestyrte assistenten Siri på utviklerkonferansen WWDC kommende mandag. Foto: Scanpix
SKAL OPPGRADERE SIRI: Apple-sjef Tim Cook vil trolig presentere en ny og kraftig forbedret utgave av den stemmestyrte assistenten Siri på utviklerkonferansen WWDC kommende mandag. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I årene som kommer vil i større og større grad snakke til dingsene våre, og forvente at de kan svare. Kunstig intelligens og talegjenkjenning er to av teknologiutviklingens viktigste frontlinjer. Bare spør venturekapitalist og teknologiguru Mary Meeker, som har stemmestyring høyt på lista over teknologiske vekstområder i sin innflytelsesrike trendrapport.

Er man ikke med på disse feltene, er man som nettorientert teknologiselskap rett og slett ikke med der det foregår.

Hvilket bringer oss til førstkommende mandag og Apples årlige utviklerkonferanse Worldwide Developers' Conference (WWDC) i San Francisco. Kan teknologigianten i Cupertino vise lederskap på et område der konkurrenter som Google og Amazon så langt har vært mer på hugget, blant annet med sine stemmestyrte høyttalere Home og Echo?

Det hører absolutt med til historien at Apple var tidlig ute. Den stemmestyrte assistenten Siri for iPhone og iPad kom allerede i 2011. Etter hvert kom Siri også i norsk språkversjon. Men hun og jeg er aldri blitt nære venner. Jo da, man kan spørre Siri hva klokka er, eller hva som er definisjonen av atomvekt. Man kan også be henne utføre en del enkle oppgaver, som å slå på Bluetooth på telefonen, eller å åpne en app. Men bruksområdet er begrenset, og det sosiale  stigmatiserende ved å kommunisere med telefonen på denne måten i det offentlige rom et reelt problem for noen av oss.

Fraværet av kontekstuell og syntaktisk intelligens gjør det dessuten vanskelig å føre en «samtale». Du kan spørre Siri hvordan været i morgen blir, men følger du opp med å spørre «blir det like fint hele uka?», aner hun ikke hva du snakker om.

Men noe er på gang, ifølge flere kilder.

Tech Insider skriver at Apples oppkjøp av VocalIQ, en leverandør av teknologi for naturlig språk i kunstig intelligens, er gjort nettopp med sikte på å videreutvikle Siri, og så i neste instans bygge teknologien inn i en reel utfordrer til de stemmestyrte smarthøyttalerne til Amazon og Google.

Ifølge nettstedet Cnet jobber Apple med en dings som ikke bare kan høre deg, men også se deg. Ved å kombinere et kamera med teknologi for ansiktgjenkjenning, kan man tilby mer personalisert assistanse. Når enheten vet at det er deg som kommer inn i rommet, kan den fyre opp dine spillelister, justere lys og temperatur i rommet etter dine preferanser, og så videre.

Og forhåpentligvis skjønne hva du egentlig prøver å si.

Skal Apple lykkes med dette, må selskapet åpne teknologien for programvaremiljøer som kan fylle den med meningsfull funksjonalitet. En utviklerplattform for Siri vil ventelig bli sluppet på WWDC, sammen med en versjon av Siri for Mac OS.

Hei Siri, kan du hjelpe meg med en bra avslutning på denne artikkelen? Ikke det, nei.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!