Min energivisjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Min visjon er at Norge i 2030 forsyner Europa med strøm fra store havvindmølleparker utenfor Norskekysten. Jeg ser for meg at norske bedrifter bidrar til å rense CO2 fra kraftverk rundt om i verden. Vi bor i energieffektive hus som nesten ikke bruker strøm. Det er nå denne framtida skapes. Dersom vi skal unngå seks graders global temperaturøkning innen utgangen av dette århundret må vi legge om energiforbruket og – produksjonen radikalt. Vi trenger nye teknologiske løsninger og kompetanse for å skape et bærekraftig samfunn for våre barn og barnebarn. I går lanserte regjeringen åtte forskningssentre for miljøvennlig energi. Sentersatsningen kommer som en følge av at vi har økt bevilgningen til forskning på fornybare energikilder og karbonfangst og -lagring med til sammen 300 millioner kroner i år. 110 av disse millionene går til etablering av forskningssentrene. Over en åtteårsperiode skal sentrene motta nesten én milliard kroner. Her skal de beste kreftene innenfor forskning og næringsliv jobbe sammen for å finne fremtidens energiløsninger. Sammen står man alltid sterkere.

I dag kan jeg lansere nok en gledelig nyhet: Enova offentliggjør en ny satsing på demonstrasjon av marin fornybar energiproduksjon. Dermed etablerer Enova en bedre ordning for demonstrasjon av blant annet vindkraft til havs. I tillegg hever de støttesatsene til omsøkte prosjekter til å kunne komme opp i 50 prosent av investeringskostnadene. Dette vil sette fart på arbeidet med å utforme teknologi for kraftproduksjon til havs. Samtidig arbeider vi nå i Olje- og energidepartementet for fullt med å få på plass et lovverk for vindkraft til havs, som jeg etter planen vil sende Stortinget i løpet av våren. Bakgrunnen for den sterke satsningen er at Norge kan bli en viktig leverandør av offshore vindkraft til Europa. EU-landene vil trenge mye fornybar energi for å nå sine klimamål. Det blåser mye og stabilt utenfor norskekysten, og det teoretiske energipotensialet er anslått til å være bortimot ubegrenset. Havvindmøller kan også bli en av Norges viktig eksportvarer i framtiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer