Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Min erotikk er heftigere

Anne B. Ragde om «Fifty Shades», som kommer på norsk i dag.

PENGEMASKIN: Alt som eimer av «Fifty Shades» selger om dagen. Sadosexartikler, for eksempel. Foto: BABELAND / AP Photo / NTB SCANPIX
PENGEMASKIN: Alt som eimer av «Fifty Shades» selger om dagen. Sadosexartikler, for eksempel. Foto: BABELAND / AP Photo / NTB SCANPIX Vis mer

Les Dagbladets anmeldelse av «Fifty Shades Fanget» her.

(Dagbladet): I dag slippes den første boka i serien «Fifty Shades» på norsk, kun i ebokformat. Fram til nå har den rukket å bli en farsott uten like i USA og England, med nye rekorder på alle salgsarenaer.

Utenlandsk seiersgang Boken, som begynte som såkalt «fan fiction» for «Twilight»-serien, har vokst seg langt større enn sin storebror. «Da Vinci-koden» solgte en million papireksemplarer på rekordraske 36 uker. Det slo «Fifty Shades» med glans, og solgte til millionen på 11 uker. Pornosuksessen har også blitt nettbokhandelen Amazons mestselgende bøker gjennom tidene - foran alle syv titler i «Harry Potter»-serien.

Dessuten har boken økt salget av alt fra sadistiske sexleker til den klassiske musikken hovedkarakteren Christian Grey setter på i en sexscene. 

Timing og hyping Siv Jensen er den foreløpig eneste kjendisen som har skrytt av bøkene offentlig.
- Jeg hadde problemer med å legge den fra meg, sa hun til Dagbladet i sommer.
- Boka var rett og slett befriende å lese framfor faglitteratur.
Anne B. Ragde, som selv har skrevet den erotiske romanen «En kald dag i helvete», har derimot ikke lest boka enda. Likevel er hun sikker i sin sak:  
- Jeg har skrevet mye mer erotisk enn forfatteren E. L. James har gjort, og med mye høyere litterær kvalitet. Her handler det om timing og hyping. Men det er et artig fenomen.
Dersom boken blir en like stor farsott i Norge, er det nok en del mannfolk som «må skjerpe seg litt» ifølge forfatteren.
- Men jeg synes det ligger mange krav på den norske mannen allerede, skal han få Fifty Shades på toppen av det hele blir det tøft å være mann.

- Puritansk Aftenpostens litteraturkommentator Vidar Kvalshaug synes ikke «Fifty Shades» tøyer grensene for erotisk litteratur.
- Det jeg hadde lest om serien før jeg leste den første boka er at den går mye lenger enn andre bøker, det gjør den ikke. Jeg tror den er bedre tilpasset det amerikanske, puritanske publikummet enn det norske, sier han.
- Sexen er ikke engang saftig - det brukes ikke navn på kjønnsorganer, og de beskrives ikke i bevegelse.
Han finner boken kjedelig.
- Boken blir forsøkt solgt inn på at dette er en sensasjon, at det er grenseoverskridende og at sexen er grov. I virkeligheten fant jeg ingen av disse tingene, jeg fant det kjedelig.

BEDRE SELV: Anne B. Ragde trenger ikke lese «Fifty Shades» for å fastslå at hun skriver bedre erotikk selv. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEDRE SELV: Anne B. Ragde trenger ikke lese «Fifty Shades» for å fastslå at hun skriver bedre erotikk selv. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media