Min favoritt

Jens Stoltenberg foretrekker Gro-fantasten Elling og William Nygaard sverger til Márquez, mens Klaus Hagerup lar seg bevege av Cervantes' ridder Don Quijote. Les om kjendisenes yndlingsbøker!

William Nygaard, forlagssjef Aschehoug:

Garbriel García Márquez' «Kjærlighet i koleraens tid». Denne romanen er etter min mening selve høydepunktet i den latinamerikanske litterære tradisjonen. Billedspråket skaper en eksotisk stemning, hvor kjærlighet, lidelse og livsklokskap forenes i en besettende bok. Hans fortellerform er blitt et forbilde for forfattere verden over, men Márquez er og blir mesteren. Han behersker det detaljerte samspillet mellom ytre liv og stemninger og gir det en symbolsk helhet, sier Nygaard.

Klaus Hagerup, forfatter:

Klaus Hagerups favorittbok er «Don Quijote» av Cervantes.

- Grunnen til det er at jeg synes den boka bedre enn noe annet viser hvor liten forskjellen er mellom det latterlige og det storslagne. Jeg er ganske påvirket av boka og ser ofte på de personene jeg skriver om sjøl i mine bøker, at skyggen av Don Quijote hviler over dem. Jeg leste «Don Quijote» første gang da jeg var 20 år.

For 3-4 år siden leste han den for andre gang.

- Det er en sånn bok du ikke vokser fra, men mot.

Kristin Clemet, NHO-direktør:

- Milan Kundera, André Brink og Agnar Mykle er tre forfattere jeg har følt mye for og lest alt av, og kunne ha plukket flere bøker fra. Men en annen liten bok som er en liten perle, er kjærlighetshistorien «Hjertets kar» av Benonte Groult - selv om den ikke er boka over alle. Det er egentlig en bok om den umulige kjærligheten. Hvis man vil lese en litterær variant av «Broene over Madison County», bør man lese «Hjertets kar» , sier Kristin Clemet.

Jens Stoltenberg, statsminister:

- Det er mange bøker jeg har satt stor pris på. Utfordringen er riktignok å finne én bok jeg er glad i, men jeg tar sjansen på å velge fire: Ingvar Ambjørnsens bøker om Elling, «Utsikt til paradiset», «Fugledansen», «Brødre i blodet», og «Elsk meg i morgen». Disse bøkene har gitt meg mange rike leseropplevelser. Ambjørnsen skriver morsomt og underholdende, og han tegner varme portretter av mennesker med til dels kompliserte sinn. Men han utøver også samfunnskritikk som maner til ettertanke.

Anne Carine Tanum, eier og driver Tanum bokhandel:

- Dette er et umulig spørsmål å svare på. Jeg er helt avhengig av å ha en håndfull titler til enhver tid. Akkurat nå er jeg ferdig med Espen Haavardsholms biografi om Johan Borgen, og jeg er midt inne i «Flommen» av Jonny Halberg. Hans forrige roman «Trass» gjorde et veldig inntrykk på meg. Som barn var «Pippi Langstrømpe» min store bok. Jeg har min gamle bok fremdeles, og på innsiden har jeg skrevet: «Jeg er Pippi,» sier Anne Carine Tanum.