DEBATT

Debatt: Politidirektoratet

Min jobb er å styrke hele politietaten

For å lykkes med nærpolitireformen er det behov for et kompetent direktorat som kan lede og koordinere utviklingen av norsk politi.

Styrer: Politidirektoratet skal med sine 239 faste ansatte lede en etat med rundt 15 000 medarbeidere, skriver politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix.
Styrer: Politidirektoratet skal med sine 239 faste ansatte lede en etat med rundt 15 000 medarbeidere, skriver politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix.

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Senterpartiet og Dagbladet bruker stadig Politidirektoratet (POD) som det fremste eksempel på unødvendig og planløs byråkratvekst. Dagbladet mener Riksrevisjonen bør se på vår pengebruk. Vi er blitt evaluert tidligere, og imøteser det i fremtiden også – enten det gjelder media eller Riksrevisjonen.

Hva som er riktig størrelse på et direktorat avhenger av både størrelsen på etaten det skal lede, og hvilke oppgaver som skal løses. I dag skal POD, med sine totalt 239 faste ansatte, lede en etat med rundt 15 500 medarbeidere. I tillegg låner vi inn medarbeidere fra etaten for å utvikle bedre polititjenester. I en fersk kartlegging utført av Difi kommer det frem at POD ligger på femteplass på listen over direktoratene med størst vekst mellom 2009 og 2015. Samtidig oppgir Difi at politiet er den etaten som har vokst mest i totalt antall ansatte i samme periode, og vi har fått flest politiutdannede i distriktene.

Etter 22. juli har norsk politi blitt gjennomanalysert. En evaluering fra Difi i 2012 konkluderer med at POD ikke hadde fungert godt nok som ledende og koordinerende organ. Både Gjørv-kommisjonen og Politianalysen påpeker behovet for bedre, tydeligere og mer helhetlig styring av politiet. POD var underdimensjonert, og hadde behov for mer ressurser og nye typer kompetanse for å løse oppgavene. Samtidig leder direktoratet planleggingen og gjennomføringen av historiens største politireform.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer