NAVNEBYTTE  Karl Ove Knausgårds bok kan ikke hete Min Kamp når den gis ut i Tyskland. Den nye tittelen blir Steben. Foto: Håkon Eikesdal/ Dagbladet
NAVNEBYTTE Karl Ove Knausgårds bok kan ikke hete Min Kamp når den gis ut i Tyskland. Den nye tittelen blir Steben. Foto: Håkon Eikesdal/ DagbladetVis mer

«Min Kamp» blir «Sterben»

Orginaltittelen blir for sterkt for Tyskland.

||| (Dagbladet): Det tyske forlaget Luchterhand har aldri vært i tvil om at forfatter Karl Ove Knausgårds «Min Kamp»-serie måtte gjennomgå et navneskifte før den entret det tyske markedet.

Ny tittel - «Mein Kampf» er fortsatt et veldig sterkt begrep her i Tyskland, selv om det er lenge siden andre verdenskrig. Derfor kommer vi helt sikkert til å bytte tittel på boka når vi gir den ut neste år, sa Karsten Röesel i det tyske forlaget til Dagbladet i februar.

Nå er det klart at den nye tittelen blir «Sterben» - eller «Å dø» på norsk, skriver Vårt Land.

— Vi vil gi ulike titler til hver bok. Men utifra utseendet til bøkene vil det være klart at de hører sammen i ett verk. Vi vil passe på å ha sammenheng mellom bindene, samtidig som hvert av de skal sees som selvstendig, sier Rösler til Vårt Land.

Få endrer Til nå har ett eller flere av Knausgårds Min Kamp-bøker blitt solgt til Ungarn, USA, England, Bulgaria, Danmark, Nederland, Finland, Frankrike, Tyskland, Italia, Spania og Sverige.

De aller fleste har valgt å beholde orginaltittelen, på tross av dens kontroversielle navnebror; det ideologiske manifestet «Mein Kampf» skrevet av Adolf Hitler.

Dype arr I Nederland er «Mein Kampf» den eneste boka det er forbudt å utgi eller distribuere. Derfor har Knausgårds bok fått arbeidstittelen «Mijn strijd», eller «Min strid» på norsk.

- Vi er veldig skeptiske til å bruke «Min Kamp»-tittelen. Andre verdenskrig har etterlatt seg dype arr som fortsatt ikke er grodd her i Nederland, sa Kim Liebrand i forlaget De Geus til Dagbladet i februar.

Tittelen «Sterben» er bestemt i samarbeid mellom forfatteren selv og det tyske forlaget Luchterhand, skriver Vårt Land.